Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 24 τραυματίστηκαν σε μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στο ανατολικό Τατζικιστάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αυτής στην κεντρική Ασία, όπου σημειώνονται συχνά ένοπλες συγκρούσεις.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 14 στρατιώτες, ένας εκ των οποίων υπέκυψε στα τραύματά του, αφού εκτοξεύτηκε μια βόμβα μολότοφ εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας του Τατζικιστάν. Σύμφωνα με το υπουργείο σκοτώθηκαν επίσης οχτώ μέλη μιας «ένοπλης, παράνομης οργάνωσης» και άλλα 11 τραυματίστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα από 70 μέλη αυτής της «τρομοκρατικής οργάνωσης», που δεν κατονομάζεται, συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ταραχές ξεκίνησαν αφού περίπου 200 ένοπλοι, μέλη «οργανωμένων εγκληματικών ομάδων» κατά την κυβέρνηση, απέκλεισαν τον δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Ντουσαμπέ με το Χορόγκ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής Γκόρνο Μπαντασχάν, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Αυτή η τεράστια ορεινή ζώνη στο οροπέδιο του Παμίρ αντιστοιχεί σε περίπου τη μισή έκταση του Τατζικιστάν, όμως είναι αραιοκατοικημένη: μόνο 200.000 άνθρωποι, από τα 9 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, ζουν εκεί. Η περιοχή συνορεύει με το Αφγανιστάν, την Κίνα και το Κιργιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωί, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» σε αυτήν την τεράστια περιοχή, με φόντο τις αυξανόμενες εντάσεις με ντόπιους φυλάρχους. Δεν ανέφερε ποιος ήταν ο στόχος της επιχείρησης, ωστόσο την Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για «συγκρούσεις» με υποστηρικτές ενός ισχυρού φυλάρχου του Γκόρνο Μπαντασχάν, του Μαμαντμποκίρ Μαμαντμποκίροφ. Η Ντουσαμπέ τον χαρακτηρίζει «αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης».

Σύμφωνα με το υπουργείο, νεαροί επιτέθηκαν το βράδυ της Τρίτης και τραυμάτισαν αστυνομικούς στο Χορόγκ, εκτοξεύοντας εναντίον τους χειροβομβίδα. Ένας από τους δράστες σκοτώθηκε.

Το Τατζικιστάν είναι η φτωχότερη από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και επιβιώνει κυρίως χάρη στο συνάλλαγμα που στέλνουν οι μετανάστες εργάτες στη Ρωσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης