Σκηνές βίας επικράτησαν τη νύχτα στο κέντρο του Μόντρεαλ, στη διάρκεια φοιτητικών διαδηλώσεων κατά της αύξησης των διδάκτρων. Τουλάχιστον 110 άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις Αρχές. Δέκα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, μεταξύ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Αρχές προχώρησαν σε περισσότερες από 116 συλλήψεις, ενώ έκριναν «παράνομη» τη διαδήλωση, δέκα λεπτά μετά την έναρξή της και αυτό γιατί οι διοργανωτές δεν είχαν ενημερώσει από πριν την αστυνομία για τη διαδρομή της πορείας, αντίθετα με αυτό που προβλέπει ο «ειδικός νόμος» που ψηφίστηκε την Παρασκευή και που αναζωπύρωσε την ένταση μεταξύ φοιτητών και Αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυνάμεις της Τάξης δεν ανακοίνωσαν τον αριθμό των διαδηλωτών, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για αρκετές χιλιάδες άτομα στην αρχή της κινητοποίησης και μερικές εκατοντάδες γύρω στις 23.00 τοπική ώρα (06.00 ώρα Ελλάδος).

Από την κινητοποίηση προκλήθηκαν σοβαρές υλικές καταστροφές. Βιτρίνες καταστημάτων έσπασαν, ενώ πυρκαγιά στην είσοδο καταστήματος στο κέντρο της πόλης τέθηκε υπό έλεγχο.

Μετά τις μαζικές συλλήψεις, οι διαδηλωτές χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες, δημιουργώντας «απερίγραπτο χάος» στο κέντρο του Μόντρεαλ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φοιτητικό κίνημα διαμαρτυρίας κατά της αύξησης των διδάκτρων, που διαρκεί εδώ και τρεις μήνες, έλαβε μια νέα πιο βίαιη διάσταση με πολιτικό χαρακτήρα, μετά την ψήφιση την Παρασκευή από την κυβέρνηση «ειδικού νόμου» που επιβάλλει μεγάλους περιορισμούς στο δικαίωμα στη διαδήλωση, κυρίως έξω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στο όνομα της ελευθερίας της πρόσβασης στην εκπαίδευση των μη απεργών φοιτητών.

Ο νέος νόμος θέτει ουσιαστικά τέλος στις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς το τρέχον εξάμηνο ανεστάλη μέχρι τα μέσα Αυγούστου στα πανεπιστήμια και στα κολέγια που απεργούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης