Η Τανζανία θα απαγορεύσει τα πλαστικά μιας χρήσης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, 13:11
Η Τανζανία θα απαγορεύσει τα πλαστικά μιας χρήσης

Η Τανζανία σχεδιάζει να καταργήσει την παραγωγή, εισαγωγή, πώληση και χρήση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η μόλυνση του περιβάλλοντος από μη βιοδιασπώμενα απόβλητα.

Η χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής είναι η τελευταία στη σειρά χώρα που λαμβάνει επίσημη δέσμευση για την εξάλειψη των μη βιοδιασπώμενων πλαστικών μιας χρήσης, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Από τους εννέα τόνους πλαστικό που έχουν παραχθεί, μόνο το 9% έχει ανακυκλωθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η Τανζανία θα συνταχθεί με περισσότερες από 60 χώρες που έχουν απαγορεύσει, μερικώς απαγορεύσει ή επιβάλει περιβαλλοντικό τέλος στις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, περιλαμβανομένων της Κίνας, της Γαλλίας, της Κένυας, της Ρουάντας και της Ιταλίας.

Τον Αύγουστο 2017, η γειτονική της Τανζανίας Κένυα επέβαλε μια από τις αυστηρότερες παγκοσμίως απαγόρευση στη χρήση πλαστικής σακούλας που προβλέπει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών ή πρόστιμο 40.000 δολαρίων ακόμη και για τη χρήση μόνο μίας.

«Ο κανονισμός είναι έτοιμος προς δημοσίευση... είναι πιθανό ότι η 1η Ιουλίου θα σηματοδοτήσει το τέλος στη χρήση των πλαστικών στη χώρα» δήλωσε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζένουαρι Μακάμπα.

Ο ίδιος είπε ότι αργότερα μέσα στον μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, 13:11