Οι Ταλιμπάν με τους οποίους η Μόσχα έχει επαφές τα τελευταία 4-5 χρόνια, παρότι ως κίνημα έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία, δηλώνουν, μετά τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στην Μόσχα στις 9 Νοεμβρίου στις οποίες παρέστησαν υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από μια σειρά χώρες της περιοχής αλλά και εκπρόσωπος των ΗΠΑ, ότι είναι έτοιμοι για συνομιλίες με Αφγανούς πολιτικούς που εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα.

Στην πρόθεσή τους αυτή αναφέρθηκε σήμερα, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT (Russia Today) ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου επί θεμάτων Αφγανιστάν και διευθυντής της Β΄ Διεύθυνσης Ασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαμίρ Καμπούλοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η τελευταία εκδοχή των Ταλιμπάν, με τους οποίους αρχίσαμε να έχουμε επαφές πριν από 4-5 χρόνια… δεν θέλουν να συζητήσουν με την σημερινή κυβέρνηση μαριονετών όπως την αποκαλούν, αλλά είναι έτοιμοι να συζητήσουν με ένα ευρύ φάσμα Αφγανών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων» δήλωσε ο Καμπούλοφ. Ο Ρώσος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο», καθώς όπως είπε μέχρι τώρα οι Ταλιμπάν μιλούσαν για πόλεμο έως την νικηφόρα νίκη.

«Υπό αυτή την έννοια, ακόμη και η σημερινή αφγανική κυβέρνηση μπορεί να είναι μέρος τέτοιου είδους συνομιλιών», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Η δεύτερη συνάντηση διαβουλεύσεων της Μόσχας για το Αφγανιστάν, πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών, ειδικοί απεσταλμένοι και παρατηρητές, από τη Ρωσία, το Αφγανιστάν, την Ινδία, το Ιράν, το Καζακστάν, την Κιργιζία, την Κίνα, το Πακιστάν, τις ΗΠΑ, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Για πρώτη φορά σε μια συνάντηση αυτού του επιπέδου συμμετείχε αντιπροσωπεία του πολιτικού γραφείου του κινήματος των Ταλιμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης