Ανάμεσα στους 120 διαδηλωτές που συνελήφθησαν στη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης είναι και δύο ανήλικα παιδιά, τα οποία συνέλαβε ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής της περιφέρειας.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο μικροί «ταραξίες» διαδήλωναν «προκλητικά» μπροστά από τα γραφεία του κόμματος του πρωθυπουργού της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκονται στη λεωφόρο του Πέραν. Ο Ουνάλ Αλτινέρ, αστυνομικός διευθυντής του Μπέιογλου (του διαμερίσματος της Κωνσταντινούπολης στο οποίο υπάγεται η Ταξίμ και η λεωφόρος του Πέραν) μετέβη στο σημείο, έπιασε από τον γιακά τα ανήλικα αγόρια και τα οδήγησε στο τμήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο Ιβάν Γουάτσον, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος του CNN και το συνεργείο του. O δημοσιογράφος έκανε γνωστό το γεγονός μέσω Twitter: «Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε εμένα και το πλήρωμά μου κατά τη διάρκεια ζωντανής αναμετάδοσης από την πλατεία Ταξίμ. Ένας αστυνομικός με χτύπησε στα οπίσθια». Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως η δημοσιογραφική ομάδα του CNN αφέθηκε ελεύθερη.


 
Οι εικόνες βίας που έλαβαν χώρα στην πλατεία κατά τη χθεσινή επέτειο των αιματηρών κινητοποιήσεων του 2013 για την προστασία του πάρκου Γκεζί έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.
  
Οι αστυνομικές αρχές είχαν αποκλείσει από νωρίς χθες την πλατεία Ταξίμ και απέδειξαν στην πράξη την πρόθεσή τους για «σκληρή απάντηση» στις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με το CNN, οι αστυνομικοί έκαναν αλόγιστη χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού για να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει σε δηλώσεις του πως «η αστυνομία έχει λάβει ρητές εντολές και θα πράξει ό,τι χρειαστεί», ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους διαδηλωτές για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του.

Από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου οι τουρκικές αρχές είχαν διακόψει όλα τα δρομολόγια πλοίων προς το τμήμα της πόλης που βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ το ίδιο ίσχυσε για όλα τα δρομολόγια του μετρό και των λεωφορείων από και προς την πλατεία Ταξίμ. Περιπολικά της αστυνομίας παρέμειναν σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο που περνάει από την πλατεία Ταξίμ.


 
Επιπλέον, τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση εισόδου στο πάρκο Γκεζί, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία. Περίπου 25.000 αστυνομικοί φρουρούσαν το πάρκο, έχοντας μαζί τους 50 οχήματα με εκτοξευτήρες νερού.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην πρωτεύουσα της χώρας, την Άγκυρα, με το Γαλλικό Πρακτορείο να μεταδίδει ότι περίπου 1.000 διαδηλωτές απωθήθηκαν βίαια από δυνάμεις της αστυνομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης