Οι αρχές της Ταϊλάνδης απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του καπετάνιου και του πληρώματος ενός πλοιαρίου που μετέφερε 65 μουσουλμάνους Ροχίνγκια αφού η ομάδα των μεταναστών βρέθηκε σε νησί στο νότιο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα.

Είκοσι εννέα άνδρες, 31 γυναίκες και πέντε παιδιά εντοπίστηκαν στο νησί Ράουι στην επαρχία Σατούν της Ταϊλάνδης, όπου βγήκε το πλοιάριο που τους μετέφερε αφού αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα, επεσήμανε χθες Τρίτη η αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλήρωμα, πέντε Βιρμανοί και ο Ταϊλανδός καπετάνιος κατηγορούνται ότι βοήθησαν αλλοδαπούς να εισέλθουν στη χώρα παράνομα, ένα αδίκημα που τιμωρείται με έως και δέκα χρόνια κάθειρξη.
«Απαγγείλαμε κατηγορίες στον Ταϊλανδό και τους Βιρμανούς», δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας Σουχάρτ Τιρασαουάτ.

Οι αρχές έχουν αναλάβει να περιθάλψουν τους μετανάστες Ροχίνγκια μέχρις ότου διευκρινιστεί αν πρόκειται για θύματα διακινητών. «Δεν έχουμε ασκήσει διώξεις εναντίον των επιβατών Ροχίνγκια και εξακολουθούμε να ερευνούμε αν ήταν θύματα ή όχι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πολλά μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να φτάσουν στη Μαλαισία μέσω θαλάσσης, με τις αρχές να ανησυχούν ότι πρόκειται για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα μετά την καταστολή ενός προηγούμενου το 2015. «Βάσει των όσων γνωρίζουμε ως τώρα αυτοί οι Ροχίνγκια προέρχονται από τη μεθόριο μεταξύ της Μιανμάρ και του Μπανγκλαντές και ταξίδευαν προς τη Μαλαισία», επεσήμανε ο Τζαρουάτ Κλιανγκλάο, κυβερνήτης της Σατούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 700.000 Ροχίνγκια εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη Μιανμάρ το 2017 και αναζήτησαν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές προκειμένου να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού.
Στη διάρκεια προηγούμενου κύματος βίας εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας δεκάδες χιλιάδες Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Μιανμάρ μέσω θαλάσσης. Η έξοδος των μεταναστών κορυφώθηκε το 2015 όταν περίπου 25.000 άνθρωποι διέσχισαν τη θάλασσα Ανταμάν για να φτάσουν στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία, με πολλούς να πνίγονται στη διάρκεια του επικίνδυνου αυτού ταξιδιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης