Τα τελευταία μαμούθ είχαν σοβαρές βλάβες στο DNA τους

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017, 10:13
Τα τελευταία μαμούθ είχαν σοβαρές βλάβες στο DNA τους
Οι «τελευταίοι των Μοϊκανών» μεταξύ των τριχωτών μαμούθ είχαν πια σοβαρές βλάβες στο DNA τους, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης στην Αρκτική και της ενδογαμίας τους, γεγονός που επέσπευσε την εξαφάνισή τους από προσώπου γης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι οι τελευταίοι πληθυσμοί των μαμούθ είχαν υποστεί ένα είδος γενετικής κατάρρευσης, κάτι που αποτελεί υπόμνηση για τους κινδύνους της γενετικής απομόνωσης που αφορούν αρκετά σύγχρονα ζώα, τα οποία επίσης απειλούνται με εξαφάνιση.

Κατά την τελευταία εποχή των πάγων, τα μαμούθ ήταν το πιο κοινό μεγάλο φυτοφάγο ζώο στη Βόρεια Αμερική και στη Σιβηρία. Όμως, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι πιέσεις από τους ανθρώπους κυνηγούς οδήγησαν σε σταδιακή εξαφάνιση των περισσότερων μαμούθ πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ρεμπέκα Ρότζερς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «PLoS Genetics», συνέκριναν το γονιδίωμα ενός μαμούθ που ζούσε προ 45.000 ετών με ένα της Νήσου Βράγκελ που ζούσε πριν από 4.300 χρόνια. Το τελευταίο είχε πια ένα DNA «πήχτρα» στις επιβλαβείς για την υγεία του μεταλλάξεις.

Τα τελευταία μαμούθ είχαν χάσει μια σειρά από ζωτικά γονίδια (π.χ. για τη σωστή όσφρησή τους ή για την παραγωγή κρίσιμων πρωτεϊνών), δυσκολεύονταν να προσελκύσουν συντρόφους για ζευγάρωμα, ενώ το τρίχωμά τους λόγω μεταλλάξεων είχε αποκτήσει μάλλον μια παράξενη σατινέ γυαλάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017, 12:59