Με τη διπλή υποψηφιότητα στην κατηγορία καλύτερης μουσικής για τις ταινίες «Άλογο του Πολέμου» και «Οι Περιπέτειες του Τεν Τεν», ο Τζον Γουίλιαμς συγκεντρώνει μέχρι σήμερα 47 υποψηφιότητες, έχοντας πλέον μπροστά του στην ιστορία των Όσκαρ μόνο τον Γουόλτ Ντίσνευ.

Ο Γούντι Αλεν ακολουθεί με 23 υποψηφιότητες, δύο από αυτές φέτος. Η Μέριλ Στριπ είναι η ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες, συνολικά 17.
Στις κατηγορίες καλύτερης ερμηνείας εννιά ηθοποιοί είναι υποψήφιοι για πρώτη φορά και δύο (Τζορτζ Κλούνεϊ και Μέριλ Στριπ) έχουν ήδη τιμηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μόνο ηθοποιός, η Μισέλ Γουίλιαμς, ήταν ήδη υποψήφια την περασμένη χρονιά για την ερμηνεία της στην ταινία «Blue Valentine».

Όσον αφορά τους παραγωγούς, η Καθλίν Κένεντι και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κατάφεραν φέτος να είναι αυτοί με τις περισσότερες υποψηφιότητες, συνολικά επτά.

Ο Γούντι Αλεν ξεπέρασε τον Μπίλι Γουάιλντερ στην κατηγορία των καλλιτεχνών που είναι υποψήφιοι για σενάριο και σκηνοθεσία στην ίδια ταινία, με επτά υποψηφιότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για δεύτερη φορά στην καριέρα του ο Τζορτζ Κλούνεϊ είναι υποψήφιος την ίδια χρονιά σε δύο διαφορετικές κατηγορίες για δύο διαφορετικές ταινίες: υποψήφιος για βραβείο καλύτερης ερμηνείας («Οι Απόγονοι») και για το βραβείο καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου («Αι Ειδοί του Μαρτίου»). Το 2005 ήταν υποψήφιος για το βραβείο δεύτερου αντρικού ρόλου («Συριάνα») και για πρωτότυπο σενάριο («Καλή Νύχτα και Καλή Τύχη»).

Η ταινία «Πίνα» του Βιμ Βέντερς είναι το πρώτο 3D ντοκιμαντέρ στην ιστορία των Όσκαρ, ενώ η ιρανική ταινία «Ένας Χωρισμός». είναι η πρώτη με σενάριο στην περσική γλώσσα που είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου σεναρίου.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης