Mετά από τριετή νομικό αγώνα, η Washington Post δημοσίευσε κείμενο που αναφέρεται σε μυστικό σχέδιο για τον  πόλεμο στο Αφγανιστάν από το Γραφείο του Ειδικού Επιθεωρητή για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν.

Η εστίαση της αποκάλυψης ήταν εκατοντάδες συνεντεύξεις με αμερικανικές προσωπικότητες – από κορυφαίους αξιωματούχους και στρατηγούς αλλά και  μικρότερους ηθοποιούς κάθε είδους – που εμπλέκονται σε αυτήν την παράδοξη σύγκρουση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συντριπτικό συμπέρασμα που κατέληξε από τους ίδιους τους ανθρώπους που διώκονται σε αυτόν τον πόλεμο που δεν τελειώνει ποτέ είναι ότι ο αμερικανικός λαός δεν κατόρθωσε να πληροφορηθεί πόσο μακριά βρισκόταν από το βρόχο, όταν πρόκειται για την «πρόοδο» που του έλεγαν πως σημειώθηκε εκεί κάθε στιγμή από το 2002.

Η Washinfton Post έγραψε: «Σε «αποκαλυπτικές ειδήσεις», οι υπεύθυνοι για τον πόλεμο ακολούθησαν τα ίδια υποκριτικά σημεία επί 18 χρόνια. Ανεξάρτητα από το πως ο πόλεμος πηγαίνει – και ειδικά όταν πηγαίνει άσχημα – τονίζουν πώς σημειώνεται πρόοδος.

Οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι τα αμερικανικά δάνεια που δόθηκαν στο Αφγανιστάν σε διάστημα 18 ετών χωρίς να έχουν καμία θετική επίδραση, δημιούργησαν μια συγκλονιστική κλεπτοκρατία και διαφθορά σε τιτάνια κλίμακα, χωρίς ουσιαστικά να οικοδομήσουν κάποια  αξία ή να επιτύχουν πραγματική “πρόοδο” στον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν όλα τα ψέματα (μερικές φορές υποστηρίζονται από ψεύτικα ή χειραγωγημένα στατιστικά στοιχεία), τα οποία προωθούνται συνεχώς από κυβερνητικούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς διοικητές των ΗΠΑ το ένα μετά το άλλο.

Η ιστοσελίδα TomDispatch αποδεικνύει, ωστόσο, ότι αυτό το σύνολο αποκαλύψεων, αν και ενδιαφέρουσες, προστίθεται σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τα επίσημα χαρτιά του Πενταγώνου.

Αν τυχαίνει να διαβάζετε αυτόν τον ιστότοπο ή άλλον σαν αυτόν αντί για την Washington Post, σχεδόν όλα αυτά θα ήταν ήδη προφανή σε σας, ένα σύνολο συνηθισμένων συμπερασμάτων, τα οποία συζητήθηκαν επανειλημμένα.

Το 2015, τυπικά έγραφε: “Το 2010, ο στρατηγός του Στρατού, David Petraeus, πρότεινε τη μοναδική του αξιολόγηση για τον πόλεμο:” Κάνουμε πρόοδο και η πρόοδος κερδίζει, αν θέλετε “, πρόσθεσε.

Και συνεχίζει: «Έχουμε κάνει μια σπουδαία δουλειά, τόσο από συμβατική προοπτική και τις ειδικές δυνάμεις μας, όσο και από τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν … Βλέπουμε [τους Αφγανούς] να συνεχίσουν να προχωρούν και να συνεχίζουν να είναι πολύ ανθεκτικοί.

 «Έχουν υπάρξει τόσα πολλά αιτήματα για« πρόοδο» τα τελευταία 14 χρόνια … και όμως κάθε ανακοίνωση περαιτέρω επιτυχίας φαίνεται να σηματοδοτεί το αντίθετο».

Και αυτό, φυσικά, είναι απλώς η αρχή μακράς λίστας παρόμοιων δημοσιευμάτων στο TomDispatch για τον πόλεμο που  ουδέποτε τελειώνει.

Πληροφορίες από TomDispatch

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης