Το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας φαίνεται πως «φρενάρεται» από τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις, οι ψυχρές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες φαίνεται πως έχουν αντίκτυπο και στο πρόγραμμα 20 δισεκατομμυρίων για την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, νότια της Μερσίνας.

Το Reuters επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους μετέδωσε πως η ρωσική εταιρεία Rosatom έχει σταματήσει τις εργασίες της στο Akkuyu της νότιας Τουρκίας, λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων Άγκυρας – ΜόσχαςΟι εργασίες κατασκευής του σταθμού φαίνεται να έχουν ανασταλεί, καθώς η Τουρκία είχε παραγγείλει στη Ρωσία την κατασκευή στον εκεί ανεγειρόμενο σταθμό τεσσάρων αντιδραστήρων 1.200 megawatt (MW).

Το Reuters επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους μετέδωσε πως η ρωσική εταιρεία Rosatom έχει σταματήσει τις εργασίες της στο Akkuyu της νότιας Τουρκίας, λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων Άγκυρας – Μόσχας, μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού SU-24 στις 24 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu επικαλείται τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Ria Novosti που αναφέρει πως η εταιρεία Akkuyu NGS, που δημιουργήθηκε για την ανέγερση του εργοστασίου, «συνεχίζει τις δραστηριότητές της».

Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας ανέφεραν ότι δεν έχουν πληροφορίες για τον τερματισμό των εργασιών από τη Rosatom και ότι «οι εργασίες στο Akkuyu συνεχίζονται». Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Numan Kurtulmuş, πάντως, δήλωσε στο Anadolu Agency ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είμαστε δεσμευμένοι από τη Ρωσία για να κατασκευάσουμε τον πρώτο πυρηνικό σταθμό μας.

»Γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλές χώρες, πολλές εταιρείες πρόθυμες να ανταποκριθούν στις τουρκικές απαιτήσεις».

Ένα δεύτερο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας σχεδιάζεται να κατασκευασθεί από γαλλο-ιαπωνικό «κονσόρτσιουμ» στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και ένα τρίτο -επίσης στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

«Δεν νομίζω πως οι Ρώσοι τελικά θα εγκαταλείψουν το Akkuyu» εκτίμησε ο Kurtulmuş.

Πάντως, η Μόσχα δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τα σχέδιά της αναφορικά με την προμήθεια σε φυσικό αέριο στην Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 5 Δεκεμβρίου είχε δηλώσει πως η Άγκυρα «θα βρει εναλλακτικό τρόπο προμήθειας στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο», αν και παραδέχθηκε πως «δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια για τη διακοπή του ανεφοδιασμού».

Κόντρα με «αιχμή του δόρατος» το Ισλαμικό Χαλιφάτο

Την ίδια ώρα, νέες φραστικές βολές εναντίον της Ρωσίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως η Μόσχα «ανησυχεί περισσότερο για την τύχη του προέδρου Άσαντ της Συρίας, παρά για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου».

Μιλώντας σε σύνοδο επικεφαλής τουρκικών επαρχιών, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε πως «η Ρωσία βιάστηκε να κάνει αισθητή τη στρατιωτική παρουσία της στη γειτονική Συρία, αλλά δεν έχει δείξει ότι καταπολεμά τους τζιχαντιστές».

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι ο γιος του συμμετέχει στο λαθρεμπόριο πετρελαίου των τζιχαντιστών ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «δύο άτομα που είναι ταυτόχρονα πολίτες της Ρωσίας και της Συρίας αγοράζουν πετρέλαιο από το Χαλιφάτο για να το πουλήσουν τόσο στο συριακό καθεστώς όσο και στον άλλο κόσμο».

Οι υπαινιγμοί του Ερντογάν ήρθαν να προστεθούν στους ισχυρισμούς του μετά την επιβολή των οικονομικών αντιποίνων από τη Μόσχα για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού, ότι έχει «αποδείξεις για τη συμμετοχή της Ρωσίας στο λαθρεμπόριο πετρελαίου των τζιχαντιστών». Παράλληλα, επανέλαβε ότι είναι «ανήθικη» η κατηγορία συμμετοχής του γιου του στο λαθρεμπόριο «μαύρου χρυσού».

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις του Ιράκ και του Ιράν, οι οποίες -όπως είπε- οδήγησαν στην άνοδο του σεκταρισμού στη Συρία.

Στις φραστικές επιθέσεις κατά της Μόσχας προστέθηκε και εκείνη του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος υποστήριξε την Τετάρτη πως «η Ρωσία επιδιώκει εθνοκάθαρση στη συριακή Λατάκια εναντίον των Τουρκομάνων της περιοχής».

Όπως δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους, «οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές ενισχύουν το Daesh, ενώ η συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία στη μάχη εναντίον του Daesh έχει βελτιωθεί».

Σχολιάζοντας την τροπή που έχει πάρει η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με τους Ρώσους για να αποτρέψουμε την επανάληψη παρόμοιου επεισοδίου στο μέλλον».

Προειδοποίησε, ωστόσο, πως «χωρίς τον σωστό συντονισμό των επιχειρήσεων στη Συρία, θα υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να προκληθεί τυχαία σύγκρουση».

Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος: «Η Τουρκία δέχεται πόλεμο προπαγάνδας»

Ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος İbrahim Kalın υποστήριξε την Τετάρτη ότι μόνο το 9-10% των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία έχει στόχο τους τζιχαντιστές, ενώ το 90% πλήττει τους φιλοδυτικούς αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ένταση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ο Kalın είπε πως «είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι διπλωματικές προσπάθειες».

Παράλληλα, τόνισε πως δεν αποτελεί πρόβλημα για την Τουρκία να πλήττει στόχους του Daesh (Ισλαμικού Χαλιφάτου) στη Συρία, καθώς και η Άγκυρα αγωνίζεται εναντίον του. Πρόσθεσε, όμως, ότι «η Ρωσία πλήττει στόχους με αμάχους».

Πληροφορίες από hurriyetdailynews.com

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης