Το νέο οπλοστάσιο της Κίνας, οι τεχνολογίες αιχμής καθώς και τα τελευταίου τύπου οπλικά συστήματα παρουσιάστηκαν στη μεγάλη παρέλαση για την 70ή επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας. Υπό το βλέμμα του Μάο το Πολίτ Μπιρό του κομμουνιστικού κόμματος παρακολούθησε τους μεγαλειώδεις σχηματισμούς την ώρα που οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ειδικοί μελετούσαν τα οπλικά συστήματα που παρήλαυναν από μπροστά τους. Σε αυτήν την παρέλαση παρουσιάσθηκαν κάποια ενδιαφέροντα νέα όπλα που έχουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία.

Η Κίνα, όπως η Ρωσία και το Ιράν, χρησιμοποίησε τις δεκαετίες που έχασαν οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ με τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν για να οικοδομήσει ισχυρές δυνάμεις εκεί όπου οι Αμερικανοί στρατιωτικοί παρουσιάζουν αδυναμίες. Αυτές οι αδυναμίες είναι περισσότερο ορατές στο Ναυτικό:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέα μοντέλα αθόρυβων υποβρυχίων ντίζελ και οι νέες εξελίξεις στην τεχνολογία των ναρκών και των τορπιλών κάνουν τις επιχειρήσεις κοντά στις τεταμένες ακτές πολύ πιο επικίνδυνες σήμερα από ό,τι στο παρελθόν.

Ως αποτέλεσμα, τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα δεν είναι πλέον άτρωτα από τους κινδύνους όταν εισέρχονται σε ύδατα εντός της εμβέλειας των δυνάμεων του εχθρού.

Πιο σοβαρή είναι η ανάπτυξη των ρωσικών και κινεζικών συστημάτων «απόκρουσης περιοχής», όπως ο αποκαλούμενος πύραυλος αντιπυραυλικής άμυνας ή φορητός δολοφόνος DF-21 που αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία από την Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ακτίνα δράσης του ξεπερνά τα 1.000 μίλια, υπερκαλύπτει δηλαδή την εμβέλεια ενός πολεμικού αεροπλάνου. Αεροσκάφη δυνάμεως κρούσης των αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ μέσω του στενού της Ταϊβάν, για παράδειγμα (αν η Ουάσινγκτον ήθελε να στηρίξει τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ), θα κινδύνευαν άμεσα να καταρριφθούν.

Ο αερομεταφερόμενος πύραυλος  DF-21 δεν είναι πλέον το κορυφαίο όπλο της Κίνας. Παρουσιάσθηκε νέος βαλλιστικός πύραυλος που δείχνει πως το Πεκίνο χρησιμοποίησε τα τελευταία χρόνια για να ξεπεράσει τις δυνατότητές του.

Από τα στενά παρακολουθούμενα νέα όπλα που αποκαλύφθηκαν την Τρίτη ήταν το Dongfeng-17, αεροπλάνο ικανό να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή. Οι ξένοι αναλυτές λένε ότι έχει σχεδιαστεί για να κάνει ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα προκειμένου να αποφεύγει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.

Το DF-17 είναι κινητό σύστημα. Το πρώτο του στάδιο είναι ένας πύραυλος στερεού καυσίμου. Το δεύτερο στάδιο είναι το αεροπλάνο που μπορεί να πετάξει με ταχύτητα πάνω από mach 5 και να κάνει ελιγμούς. Αυτός είναι ένα άλλο όπλο – δολοφόνος εναντίον του οποίου οι ΗΠΑ δεν έχουν να αντιτάξουν κάποια άμυνα.

Ένας άλλος τύπος πυραύλου που παρουσιάσθηκε ήταν ο Dongfeng-41 που πιστεύεται ότι έχει ακτίνα δράσης  μέχρι και 15.000 χιλιόμετρα, γεγονός που θα τον καθιστούσε τον στρατιωτικό πύραυλο που μπορεί να διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση παγκοσμίως.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 10 κεφαλές για να πετύχουν ξεχωριστούς στόχους.

Το σκάφος αυτό δείχνει να είναι drone επικοινωνιών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατευθύνει κάποιο άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος από το έδαφος, ακόμα και όταν είναι εκτός ορίζοντα και επιχειρεί να εντοπίσει τα πλοία των ΗΠΑ. Το μη επανδρωμένο αυτό αεροσκάφος καθιστά τα κινεζικά drones ανεξάρτητα – αυτόνομα από τις δορυφορικές επικοινωνίες.

Τα HSU-001s είναι επίσης drones, αλλά δεν πετούν. Είναι υποβρύχια. Αυτά πιθανώς να χρησιμοποιηθούν ως  φορείς έγκαιρης αναγνώρισης υποβρυχίων και πλοίων των ΗΠΑ. Θα μπορούσαν, επίσης, να είναι χρήσιμα για τη ναρκοθέτηση εχθρικού λιμανιού.

Πρόκειται για άλλο ένα μη επανδρωμένο όπλο που παρουσιάζει ενδιαφέρον. Διαθέτει δύο κινητήρες υγρού καυσίμου. Ενώ έχει δική του δυνατότητα κίνησης, μπορεί να εκτοξευθεί και από αεροπλάνο. Φαίνεται γρήγορο και τα μυστικά του προκαλούν σύγχυση. Μπορεί να χρησιμοποιείται και για αναγνώριση, αλλά δεν έχει ορατά οπτικά συστήματα.

Πρόκειται για ανεπιτήδευτο αλλά απόρρητο drone που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βομβαρδιστικό ή για να εκτοξεύσει πυραύλους (εν αναμονή) stand-off. Πολλοί υποστηρίζουν πως φαίνεται ότι μπορεί να είναι ρεπλίκα. Σύντομα, ωστόσο, οι αμερικανικές υπηρεσίες θα ανακαλύψουν εάν έχουν να κάνουν με ένα fake όπλο ή ένα υπερσύγχρονο και απειλητικό drone.

Δίπλα στις αρκετές χιλιάδες πάνοπλους στρατιώτες υπήρχαν αρκετά αναβαθμισμένα τεθωρακισμένα, πυραυλικά συστήματα, πύραυλοι που εκτοξεύονται εναντίον πλοίων και πολλά αεροσκάφη.

Το αντίστοιχο κινεζικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 παρέλασε μαζί με πολύ σύγχρονα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης. Παρέλασαν, επίσης, δεκάδες πύραυλοι μέσου βεληνεκούς, οι οποίοι, σε περίπτωση σύγκρουσης, πιθανώς να είναι σε θέση να πλήξουν τη βάση των ΗΠΑ στο νησί Γκουάμ.

Σχεδόν όλα τα συστήματα που παρουσιάστηκαν ήταν αυτοκινούμενα. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα μπορεί εύκολα να τα μεταφέρει ακόμη και στα μεγάλα νησιά και σε τεχνητές βραχονησίδες της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Κατά τη διάρκεια κρίσης ή σύγκρουσης, το Ναυτικό των ΗΠΑ θα πρέπει να αποφύγει ολόκληρη την περιοχή ή να προετοιμαστεί για μια πολύ κακή ημέρα.

Η στρατηγική των ΗΠΑ έχει για δεκαετίες βασιστεί στην υπεροχή του αέρα και στον έλεγχο της θάλασσας. Δεν έχει ακόμη υιοθετήσει αντίμετρα στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στην οποία τα νέα οπλικά συστήματα της Κίνας δυσχεραίνουν τη χρήση των περισσότερων (πολύ δαπανηρών) επιθετικών αμερικανικών συστημάτων.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης