Ανίσχυρα να αντιμετωπίσουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του Covid-19 από τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και τη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται πως είναι τα φάρμακα που βασίζονται σε μονοκλωνικά αντισώματα και, μέχρι πριν από λίγους μήνες, έδιναν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποτελέσματα.  

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η θεραπεία με φάρμακα όπως αυτό της Regeneron, το οποίο χορηγήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ και φαίνεται ότι συνέβαλε στη γρήγορη ανάρρωση του, της Eli Lilly και της GlaxoSmithKline φαίνεται ότι αποτυγχάνει στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα αντισώματα έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα όταν χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Είναι ασφαλή και σχεδιασμένα να στοχεύουν τον ιό στα πρώτα στάδια της ασθένειας, εμποδίζοντας τον να εξελιχθεί. Οι αλλαγές στις πρωτεϊνη – ακίδα του ιού που παρατηρήθηκαν με τις μεταλλάξεις “παραπλάνησαν” τα μονοκλωνικά αντισώματα» επισημαίνει ο Νικ Κάμακ, στέλεχος του οργανισμού Covid-19 Therapeutics Accelerator.

«Οι περισσότερες από τις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, η οποίες βρίσκονταν στην εμπροσθοφυλακή της αντιμετώπισης του Covid-19 χάθηκαν με την εμφάνιση των μεταλλάξεων από τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική» τονίζει ο Νικ Κάμακ και προσθέτει: «Η θεραπεία της GlaxoSmithCline είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της νοτιοαφρικανικής και της βραζιλιάνικης μετάλλαξης, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την μετάλλαξη του Κεντ και εκτιμά ότι, με τις συνεχείς μεταλλάξεις, οι θεραπείες δεν θα είναι αποτελεσματικές για πολύ καιρό ακόμα».

Πλέον, οι επιστήμονες θα επικεντρώσουν τις έρευνες τους στον εντοπισμό περιοχών του ιού που δεν έχουν μεταλλαχθεί, ώστε να τους επιτεθούν με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τoν πριν την μετάλλαξη Covid-19.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης