Δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η είδηση ότι στα γερμανικά αεροδρόμια ερευνώνται οι Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν από την Αθήνα, ούτε πως στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών άρχισαν εντατικοί έλεγχοι για Έλληνες που προέρχονται από ελληνικά αεροδρόμια. Επί μήνες τα δυτικά ΜΜΕ, όπως ο «Guardian», η «Monde», η «Liberation» και πάνω απ’ όλα οι γερμανικές εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις, ασχολούνται με τη σκανδαλώδη κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στην ενδοχώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ρεπορτάζ των ξένων ΜΜΕ για την κατάσταση της διαρρύθμισης, της ασφάλειας και των ελέγχων στα hot spots είναι αποκαλυπτικά για τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν πρόσφυγες και μετανάστεςΗ αποτυχημένη απόπειρα του Γ. Μουζάλα να εκλεγεί επίτροπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν μειώνει τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό ζήτημα. Τα ρεπορτάζ των ξένων ΜΜΕ για την κατάσταση της διαρρύθμισης, της ασφάλειας και των ελέγχων στα hot spots είναι αποκαλυπτικά για τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και για την αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών για την απόδοση ασύλου ή και για την επανεισδοχή στην Τουρκία εκείνων των ατόμων των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται. Όμως, έρχεται τώρα μία άλλη αποκαλυπτική αρθρογραφία μέσω της ελβετικής εφημερίδας «Neue Zürcher Zeitung», η οποία καταδεικνύει το μέγεθος του αδιεξόδου που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού.

Η ελβετική εφημερίδα θέτει το ερώτημα: πόσοι πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί μόνοι τους από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα και πόσοι βρίσκονται ακόμη στη χώρα;

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της «NZZ» υπό τον τίτλο «Μυστηριώδης εξαφάνιση προσφύγων στην Ελλάδα», η εικόνα για τον ακριβή αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι αρκετά συγκεχυμένη. «Ασαφές είναι κυρίως πόσοι πρόσφυγες μετακινούνται παρανόμως από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και κατά πόσον ανταποκρίνεται εν τέλει ο αριθμός των καταγεγραμμένων σήμερα 15.400 μεταναστών (στα νησιά). Η Ελληνική Αστυνομία ελέγχει μεν στα νησιά την πρόσβαση στα πλοία και τα τουριστικά γραφεία δεν πωλούν πλέον ακτοπλοϊκά εισιτήρια από τότε που τέθηκε σε ισχύ η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. Οι έλεγχοι στα μικρά αεροδρόμια των νησιών, όμως, θεωρούνται πλημμελείς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνεται, από το περασμένο καλοκαίρι δεν δημοσιοποιούνται πλέον στοιχεία για τον αριθμό και τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα. «Μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τους υπολογίζουν στις 35.000 περίπου. Άλλη, μη επιβεβαιωμένη εκτίμηση κύκλων ασφαλείας ανεβάζει τον αριθμό των ”παρανόμων” μόνον στην Αθήνα σε 18.000-20.000». Οι άνθρωποι αυτοί είτε μένουν σε ιδιωτικά καταλύματα είτε κρύβονται και ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες πληρώνουν διακινητές και πλαστογράφους διαβατηρίων για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

«Αδικαιολόγητη η αποτυχία» των ελληνικών αρχών

Εκτιμάται ότι πολλοί πρόσφυγες κρύβονται στην ΑθήναΗ εφημερίδα συνδέει, μάλιστα, ακριβώς αυτές τις εκτιμήσεις με την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια σε πτήσεις από την Ελλάδα. Όπως γράφει, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να μεταβούν στη Γερμανία με πλαστά έγγραφα είναι πολύ μεγάλος. Γι’ αυτό και η Γερμανία προχωρά από τον Νοέμβριο σε αυστηρούς ελέγχους στις πτήσεις από την Ελλάδα.

Πάντως, η «ΝΖΖ» δικαιολογεί την απόφαση των ελληνικών Αρχών να μην προχωρήσουν σε αποσυμφόρηση των νησιών μεταφέροντας τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως αξιώνουν οργανώσεις αρωγής. Αν το έκαναν αυτό, όπως επισημαίνεται, οι διακινητές στην Τουρκία θα μετέφεραν άμεσα και νέους πρόσφυγες με τα πλοιάριά τους στα ελληνικά νησιά.

Παρά ταύτα, ο Γκέραλντ Κνάους, επικεφαλής του European Stability Initiative, σε προτάσεις του οποίου βασίστηκε η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, προχωρά σε έναν καταστροφικό απολογισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Φρικτές οι συνθήκες» έγραψε στο Twitter για τη Μόρια της Λέσβου, προσθέτοντας ότι τους τελευταίους 15 μήνες και παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τρόφιμα και περίθαλψη δεν υπήρξε καμία βελτίωση. «Η αποτυχία αυτή είναι αδικαιολόγητη» τόνισε. Ο Γκέραλντ Κνάους επικρίνει τόσο τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την κατάσταση οι ελληνικές Αρχές όσο και τη βραδύτητα των δικαστικών αρχών στην εκδίκαση υποθέσεων ασύλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης