Τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών παράγουν «μαζικά» χάπια με φαιντανύλη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019, 07:39
Τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών παράγουν «μαζικά» χάπια με φαιντανύλη

Οι αμερικανικές αρχές προειδοποίησαν χθες Δευτέρα ότι τα καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό παράγουν «μαζικές ποσότητες» πλαστών συνταγογραφούμενων δισκίων με βάση το συνθετικό οπιοειδές αναλγητικό φαιντανύλη, με σκοπό να τα διαθέτουν παράνομα στις αγορές της βόρειας Αμερικής.

Τα καρτέλ για χρόνια διαφοροποιούν τις παράνομες δραστηριότητές τους αξιοποιώντας την αδυναμία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ να τα αντιμετωπίσουν συστηματικά, καθώς και παλιές οδούς παράνομης διακίνησης προς την αμερικανική αγορά.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών έχουν αυξηθεί εκθετικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οδηγώντας στην ανάληψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών για να εμποδιστεί η παράνομη διακίνησή τους και για την απεξάρτηση των χρηστών.

Κατά την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Agency, DEA), το 27% των πλαστών χαπιών που ελέγχθηκαν στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2019 περιείχε δυνητικά θανατηφόρες δόσης φαιντανύλης, δραστικής ουσίας 50 φορές ισχυρότερης από την ηρωίνη. Τα σκευάσματα που περιέχουν φαιντανύλη δεν είναι αναγκαστικά παράνομα, καθώς χρησιμοποιούνται συχνά από γιατρούς ως αναισθητικά ή ως παρηγορητικά για καρκινοπαθείς ή άλλους ασθενείς που υποφέρουν από οξείς πόνους.

Η DEA δεν διευκρίνισε ποια σκευάσματα πλαστογραφούνται συγκεκριμένα. Φωτογραφίες που διένειμε πάντως εικονίζουν κυρίως μπλε δισκία με το γράμμα «Μ» στη μία πλευρά και τον αριθμό 30 στην άλλη -χάπια παρόμοια με μια μάρκα του οπιοειδούς οξυκοδόνη.

Σύμφωνα με τη DEA, δύο μιλιγκράμ φαιντανύλης αρκούν για να σκοτώσουν.

Η Κίνα -ο μεγαλύτερος προμηθευτής φαιντανύλης στις ΗΠΑ- έκανε αυστηρότερη τη νομοθεσία της την άνοιξη, εγγράφοντας όλα τα είδη σκευασμάτων που περιέχουν αυτή τη δραστική ουσία στον κατάλογο των ελεγχόμενων φαρμακευτικών ειδών που καταρτίζει. Μολαταύτα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ τον Αύγουστο ότι δεν έβαλε τέλος στις εξαγωγές σκευασμάτων που περιέχουν αυτή τη δραστική ουσία προς τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019, 07:43