Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με πολλά από αυτά να εστιάζουν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις κινητοποιήσεις των πολιτών το πρωί της Παρασκευής, αλλά και στις παραιτήσεις των υπουργών από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Οι βρετανικές Guardian και Telegraph έχουν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα αφενός στα πρωτοσέλιδα των ηλεκτρονικών τους εκδόσεων, αφετέρου τα ρεπορτάζ τους «ανεβαίνουν» στις σελίδες εν είδει live χρονοδελτίου. Μάλιστα, η Telegraph δεν δίστασε να αναρτήσει στο εν λόγω ρεπορτάζ και το δημοσκοπικό ερώτημα προς τους αναγνώστες της: «Μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη;». Οι απαντήσεις που ήταν στη διάθεση των αναγνωστών ήταν: α. Ναι, αν εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας, η οικονομία μπορεί να ανακάμψει, β. Όχι, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού κάνει την τελευταία ευκαιρία σωτηρίας να απομακρύνεται, γ. Είναι πολύ νωρίς για να απαντήσει κανείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δημοσκόπηση:

Δείτε το ρεπορτάζ του skynews για τα επεισόδια:

Τα αμερικανικά ΜΜΕ μιλούν για χρεοκοπία

Σύμφωνα με αναφορές, ανταποκρίσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, παραμένει «συνεχώς ανοικτό το ενδεχόμενο» για χρεοκοπία της χώρας μας. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για να σώσει τις τράπεζες και όχι για να σώσει την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται το γεγονός ότι «όλα είναι στον αέρα», δεν υπάρχει οριστική συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές και για το PSI, ενώ παράλληλα διατυπώνεται από πολλούς η θέση ότι ακόμη και να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, δεν θα αποφευχθεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, αλλά και εξάπλωσής της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ.

Αναφορά γίνεται και στη χθεσινή δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια υποδοχής στο Λευκό Οίκο του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, εκφράζοντας την πρόθεση των ΗΠΑ «να κάνουν ό,τι μπορούν» για να στηρίξουν την ευρωζώνη και ότι «η Ευρωζώνη χρειάζεται ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας για τον περιορισμό των προβλημάτων της κρίσης χρέους».

Για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, υποστηρίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών, στο Eurogroup της Πέμπτης, δεν ενέκριναν ακόμη τη νέα συμφωνία ζητώντας από το ελληνικό κοινοβούλιο να υπερψηφίσει τα νέα μέτρα και αξιώνοντας από την ελληνική κυβέρνηση επιπλέον περικοπές 432 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2012. Διάφοροι αναλυτές αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται «να δώσουν την ευλογία τους», έστω και υπό όρους, προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση.

(Το ρεπορτάζ του CNN για την 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ)

Στις ανταποκρίσεις δίνεται έμφαση στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, ότι «κανένα έθνος δεν μπορεί να αντέξει τη λιτότητα όταν έχει να την αντιμετωπίσει κάθε μέρα χωρίς να βλέπει φως στο τούνελ» και ότι «όλη αυτή η δυστυχία θα πυροδοτήσει κοινωνική έκρηξη».

Στις πιο πρόσφατες αναφορές προβάλλονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, οι παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών, καθώς και η απόφαση του ΛΑΟΣ να καταψηφίσει τα νέα μέτρα. Επίσης, καταγράφονται οι αντιδράσεις των συνδικάτων, κομμάτων της αριστεράς και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, χαρακτηρίζοντας τις νέες περικοπές «ταφόπλακα της ελληνικής κοινωνίας».
Αναφορά γίνεται και στην ανοιχτή επιστολή του μεγαλύτερου σωματείου των Ελλήνων αστυνομικών προς την τρόικα, με την οποία την προειδοποιούν ότι θα εκδώσουν εντάλματα σύλληψης κατά των εκπροσώπων της για «εκβιασμό, συγκεκαλυμμένη κατάργηση ή διάβρωση της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας».

Δείτε το ρεπορτάζ του cnbc για τα επεισόδια:

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης