Στο στρατοδικείο παραπέμφθηκε ένας λοχαγός του σώματος των Πεζοναυτών στις Η.Π.Α., με την κατηγορία της εξύβρισης τριών νεκρών Αφγανών στη διάρκεια ενός σοκαριστικού video που δείχνει Αμερικανούς στρατιώτες να ουρούν μεταξύ άλλων πάνω σε πτώματα Ταλιμπάν.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο James V. Clement θα δικαστεί για:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Α) παράβαση καθήκοντος
Β) απρεπή συμπεριφορά
Γ) αδυναμία να εμποδίσει τους υφισταμένους του να προβούν σε ενέργειες που δεν τιμούν τη χώρα.

Έναν μήνα νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη ακρόαση ενώπιον στρατιωτικών αξιωματούχων. Η ημέρα έναρξης της δίκης δεν έχει οριστεί ακόμα.

Δύο λοχίες του σώματος των Πεζοναυτών έχουν ήδη κριθεί ένοχοι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενός ένας ακόμα στρατιώτης αναμένεται να οδηγηθεί σύντομα ενώπιον των δικαστών. Ο συνήγορος υπεράσπισης του λοχαγού ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του πως η δίωξη του πελάτη του εντάσσεται στις προσπάθειες του πολιτικού συστήματος να εντοπίσει έναν αποδιοπομπαίο τράγο για όσα παράλογα και τραγικά έχουν συμβεί στη διάρκεια παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίμαχο video είχε προβληθεί για πρώτη φορά από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και είχε προκαλέσει τεράστιο κύμα αντιδράσεων στη διεθνή κοινότητα. Το περιστατικό είχε συμβεί τον Ιούλιο του 2011 ύστερα από επιχείρηση των Πεζοναυτών στην περιφέρεια Μούσα Κάλα της επαρχίας Χέλμαντ.

«Καμπάνα» σε Αμερικανό Πεζοναύτη για τη βεβήλωση πτώματος στο Αφγανιστάν, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012, 07:09

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης