Το πολιτικό αδιέξοδο και οι απεγνωσμένες προσπάθειες να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία αναμεταδίδουν την αποτυχία των συνομιλιών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τις ευρωπαϊκές πιέσεις για λύση στο πολιτικό αδιέξοδο. Παράλληλα, θεωρούν επιτακτική την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης.

«Τρίτη προσπάθεια στην Ελλάδα για τον σχηματισμό κυβέρνησης» είναι ο τίτλος του BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρεται στις άκαρπες μέχρι στιγμής προσπάθειες για συγκρότηση κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το πιθανότερο είναι να αποτύχει και η προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου, που θα λάβει σήμερα τη διερευνητική εντολή.

Τα πρακτορεία Reuters και Associated Press αναμεταδίδουν την αποτυχία των συνομιλιών του Αλέξη Τσίπρα με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να αποδεσμεύσει άμεσα τα 4,2 δις ευρώ και σε μεταγενέστερη φάση το 1 δις που υπολείπεται.

«Μόνη της η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει για την τύχη της» είναι ο τίτλος των «Financial Times». Η εφημερίδα «βλέπει» νέες εκλογές στον ορίζοντα, ωστόσο εκτιμά ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που εκφράστηκε στις κάλπες της 6ης Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν πλέον την επιλογή που βρίσκεται μπροστά τους. Ενώ είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα να “σκίσουν” κάθε συμφωνία που έχει γίνει στο όνομά τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα είχε συνέπειες. Χωρίς την ανοχή των πιστωτών τους, μια τέτοια πράξη θα οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία και θα κινδυνεύσει να βγάλει τη χώρα από την Ευρωζώνη» γράφουν οι «Financial Times».

Η εφημερίδα τονίζει ότι, σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση στην Ελλάδα, «η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για το αναπόφευκτο».

«Χωρίς ηγέτη, το μέλλον της Ελλάδας στην Ε.Ε. σε κίνδυνο» είναι ο τίτλος της «USA Today». H εφημερίδα αναφέρεται στις αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα.

«Άλλη μια μέρα χωρίς κυβέρνηση ξεκινά στην Ελλάδα» γράφει το CNN, αναφερόμενο στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης και στο ενδεχόμενο νέων εκλογών.

«Η Ελλάδα υπέγραψε το δημοσιονομικό σύμφωνο και τα υπεσχημένα πρέπει να εφαρμόζονται…Τι θα γινόταν, αν οι Γερμανοί σταματούσαν τη χορήγηση κάθε βοήθειας;» διερωτάται η «Frankurter Allgemeine Zeitung».

Οι διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα είναι πρώτο θέμα στη γερμανική «Süddeutsche Zeitung». Η εφημερίδα τονίζει ότι αυτή είναι και η τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει η χώρα νέα προσφυγή στις κάλπες.

«Τι θα γινόταν η Ελλάδα, αν συνέχιζε αυτή την τυφλή πολιτική λιτότητας; Αυτή η ερώτηση μοιάζει να μην απασχολεί τους κυρίους των χρηματαγορών. Θα έπρεπε όμως. Γιατί το ότι οι Έλληνες εξέλεξαν ακραία κόμματα οφείλεται ακριβώς σε αυτό. Αν λοιπόν οι χρηματαγορές ενδιαφέρονταν πραγματικά για σταθερότητα, δεν θα υποστήριζαν μια τέτοια καταστροφική πολιτική, όπως ακολουθείται αναγκαστικά στην Ευρωζώνη υπό την ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ» αναφέρει, τέλος, η αριστερή εφημερίδα «TAZ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης