Τα δεδομένα της μοιραίας πτήσης του ουκρανικού Boeing, με διάρκεια μόλις επτά λεπτά, που οδήγησε στον θάνατο και τους 176 επιβαίνοντες, συνέλεξαν και παρουσιάζουν σε βίντεο-ντοκουμέντο οι «New York Times».

Κάνοντας χρήση των βίντεο που δημοσίευσαν αυτόπτες μάρτυρες και των φωτογραφιών από το σημείο της συντριβής, οι «NYT» παρουσιάζουν μια όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι ακριβώς συνέβη στις 8 Ιανουαρίου, από την απογείωση του Boeing από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης μέχρι τη στιγμή που κατέπεσε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, είναι πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Ιανουαρίου οπότε το Ιράν εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, ως μια πράξη εκδίκησης για τη δολοφονία του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. 

Οι υπηρεσίες Άμυνας του Ιράν είναι σε επιφυλακή για μια πιθανή αμερικανική επίθεση. 

Τέσσερις ώρες αργότερα, στο αεροδρόμιο «Ιμάμ Χομεϊνί» η πτήση 752 των ουκρανικών διεθνών αερογραμμών ετοιμάζεται για απογείωση. Στις 06.12 το αεροσκάφος απογειώνεται. Ακολουθεί την προγραμματισμένη του πορεία και κατευθύνεται βορειοδυτικά ανεβαίνοντας στα 2.500 μέτρα μέσα σε τρία λεπτά. Αρχικά το Boeing εκπέμπει κανονικά σήμα, ωστόσο γύρω στις 06.15 σταματά να λειτουργεί. Δεν είναι γνωστό ακόμα το γιατί, αλλά το αεροσκάφος εξακολουθεί να πετάει και μέσα σε 60 δευτερόλεπτα πλήττεται από πύραυλο, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να τυλιχθεί στις φλόγες. Παρ’ όλα αυτά, όπως καταγράφουν στο βίντεο οι «NYT», για λίγα λεπτά εξακολουθεί να πετάει και κάνει αναστροφή προς το αεροδρόμιο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γύρω στις 06.19 περαστικός καταγράφει το αεροπλάνο να χάνει ύψος και τότε φαίνεται σαν να σημειώνεται και δεύτερη έκρηξη πριν αυτό συντριβεί. 

Οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας δείχνει τη στιγμή που το αεροπλάνο προσκρούει στο έδαφος. Ακολουθούν τα πλάνα του διαλυμένου αεροσκάφους, με τα συντρίμμια και τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών να έχουν διασκορπιστεί σε μια ακτίνα περίπου 450 μέτρων. 

Δείτε το βίντεο:

 

 

Σημειώνεται ότι έπειτα από μέρες άρνησης το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη λέγοντας πως επρόκειτο για «ανθρώπινο λάθος» και για μια απόφαση που ελήφθη μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης