Πέντε είναι τα ονόματα που φέρεται να πρότεινε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Και τα πέντε ονόματα είναι σύνθετα, περιέχουν ποικίλους προσδιορισμούς και όλα συμπεριλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σκοπιανής ιστοσελίδας www.MKD.mk τα προτεινόμενα ονόματα είναι:

– Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
– Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
– Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
– Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
– Republika Makedonija (Skopje) – (Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια))

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Nova Makedonija
– Severna Makedonija
– Gorna Makedonija
– Vardarska Makedonija
– Makedonija (Skopje)

Τα προτεινόμενα ονόματα φέρεται να κατατέθηκαν στα σλαβικά, αλλά με χρήση λατινικών χαρακτήρων.

Το απόγευμα της Πέμπτης στις 18:00 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη.

Η θέση του κυβερνητικού εταίρου του κ. Τσίπρα, Πάνου Καμμένου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι επ’ ουδενί δεν επιθυμεί τη χρήση του όρου «Μακεδονία», είναι η υιοθέτηση του όρου «Vardarska», που παραπέμπει στην ονομασία της περιοχής πριν το 1944.

Και τα πέντε ονόματα είναι σύνθετα, περιέχουν ποικίλους προσδιορισμούς και όλα συμπεριλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία»Δεν είναι γνωστά τα παράγωγα των εν λόγω ονομασιών για τους πολίτες ή τη γλώσσα της ΠΓΔΜ, αν και στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί ο όρος «μακεδονική γλώσσα» («makedonski») ή εναλλακτικά η περιγραφή «επίσημη γλώσσα της [το όνομα που θα αποφασιστεί]». Σε ό,τι αφορά στην υπηκοότητα, προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή, π.χ., «nationality of the Republika Nova Makedonija».

Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς, ενώ δεν κατέστη σαφές αν ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ προτείνει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Ο Μάθιου Νίμιτς αναφέρει φυσικά ότι η χρήση του ονόματος πρέπει να είναι erga omnes, δηλαδή να ισχύει τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας.

Η αντίδραση των Σκοπίων

Το δημοσίευμα έρχεται στον απόηχο της σύγχυσης που προκλήθηκε από την πλευρά της ΠΓΔΜ, μετά τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη υπό τον κ. Νίμιτς.

Ο εκπρόσωπος της γειτονικής χώρας στις συνομιλίες Βάσκο Ναουμόφσκι, που έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Γκρουέφσκι, δήλωσε ότι οι προτάσεις Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση», προσθέτοντας ότι ουδείς δύναται να επιβάλει νέο όνομα στην ΠΓΔΜ.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της ωστόσο η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν στήριξε τον κ. Ναουμόφσκι, αναφέροντας πως «στον ΟΗΕ δημιουργούνται οι συνθήκες για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα εμπρός».

«Η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές», προσέθεσαν τα Σκόπια.

Νίμιτς: Μη ρεαλιστικό να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία»

Μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» οποιαδήποτε λύση η οποία δεν θα περιλαμβάνει τη χρήση του όρου «Μακεδονία», σε κάποια μορφή.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι μια καλή περίοδος για να γίνει μια ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η διαδικασία αυτή κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι προτάσεις του θα οδηγήσουν τις δύο κυβερνήσεις να σκεφτούν δημιουργικά για τη λύση. Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, είπε πως ελπίζει να λάβουν μια δημιουργική προσέγγιση, χαρακτηρίζοντάς τους σημαντικούς εταίρους στην πολιτική ζωή.

Ανέφερε πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών τον έχουν προσκαλέσει να τις επισκεφτεί και συμπλήρωσε: «Θα βρεθεί ο σωστός χρόνος τις επόμενες εβδομάδες να επισκεφτώ και στις δύο πρωτεύουσες και να δω πώς σκέφτονται και αν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά αυτό εξαρτάται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο κρατών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης