Τα αίτια της καταστροφής που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στη Notre Dame αναζητούν οι αρμόδιες Αρχές και για τον λόγο αυτό ειδικό κλιμάκιο αποτελούμενο από 50 άτομα διεξάγει έρευνες.

Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, ένας πρώτος συναγερμός σήμανε στις 18.20, ωστόσο το προσωπικό δεν κατάφερε να εντοπίσει τη φωτιά παρά μόνο 23 λεπτά αργότεραΠιο απτές αποδείξεις θα έχει το κλιμάκιο στα χέρια του όταν καταφέρει να εισέλθει στο εσωτερικό του ναού και να εντοπίσει το σημείο από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, καθώς προς το παρόν η πρόσβαση σ’ αυτό δεν έχει καταστεί εφικτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ξένων ΜΜΕ, το προσωπικό της Notre Dame άργησε αρκετά να εντοπίσει την πυρκαγιά. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, ένας πρώτος συναγερμός σήμανε στις 18.20, ωστόσο το προσωπικό δεν κατάφερε να εντοπίσει τη φωτιά παρά μόνο 23 λεπτά αργότερα, στις 18.43, οπότε και σήμανε και δεύτερος συναγερμός.

Η πυρκαγιά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εντοπίστηκε στη σοφίτα του ναού.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, Rémy Heitz, ο οποίος δημιούργησε ένα χρονοδιάγραμμα γεγονότων προκειμένου να διευκολυνθεί η έρευνα, ο πρώτος συναγερμός, τον οποίο αντιλήφθηκε το προσωπικό, χωρίς καμία παρέμβαση της Πυροσβεστικής, προκάλεσε την εκκένωση της εκκλησίας, αλλά δεν οδήγησε στον εντοπισμό της φωτιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν για το συμβάν είπαν ότι από την έναρξη του συναγερμού δεν αντιλήφθηκαν καπνό ή φλόγες. «Ήμασταν απλώς μουδιασμένοι» δήλωσε ο Johann Vexo ο οποίος βρισκόταν εντός του ναού την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

«Δεν καταλάβαμε οτιδήποτε, ακόμη και 20 λεπτά αργότερα, οπότε και εκκενώσαμε το κτήριο» πρόσθεσε.«Δεν υπήρχε καμία ένδειξη» είπε ο Vexo.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές στη Γαλλία εξετάζουν το σενάριο οι φλόγες να προκλήθηκαν από κάποιου είδους ηλεκτρική βλάβη. «Ίσως να συνέβη κάποιο βραχυκύκλωμα» ανέφερε στη «Le Parisien» πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Oι ειδικοί, πιο συγκεκριμένα, εξετάζουν την πιθανότητα βραχυκυκλώματος στους ανελκυστήρες που είχαν τοποθετηθεί για να διευκολύνουν τις εργασίες συντήρησης του ναού.

Στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης που βρίσκονταν σε εξέλιξη, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν τρεις ανελκυστήρες, ώστε οι τεχνίτες να μπορούν να εργάζονται κάτω από ένα ικρίωμα εκατοντάδων τόνων.

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες, το σενάριο η φωτιά να προκλήθηκε από σπινθήρες σε εργασίες συγκόλλησης μοιάζει ολοένα και πιο απίθανο.

Φως στην έρευνα θα ρίξει και το υλικό από κάμερες ασφαλείας που έχει συλλέξει η αστυνομία, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τουρίστες και περιπατητές.

Στο μεταξύ, από τις πρώτες ήδη ώρες της καταστροφής, αρνητικά ήταν τα σχόλια για τις συνθήκες ασφάλειας κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης μνημείων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης