Έως και 150.000 εκπαιδευτικούς σχεδιάζει να προσλάβει την επόμενη τριετία η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με το σχέδιο για τις αλλαγές στην παιδεία, το οποίο αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της ιταλικής κυβέρνησης και αφορά στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις (www.passodopopasso.italia.it).

Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να καταργηθούν σταδιακά οι αναπληρωτές καθηγητές και να καλύπτονται οι πάγιες ανάγκες για προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει συνολικά 20 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της παιδείας και ότι το ποσό αυτό θα εξασφαλισθεί από περικοπές δαπανών από άλλους τομείς του Δημοσίου.

Αναφερόμενος στις προαγωγές και τις αυξήσεις των μισθών των καθηγητών και δασκάλων, ο Ρέντσι κατέστησε σαφές ότι στόχος του είναι να συναρτώνται μελλοντικά με την παραγωγικότητα και την ικανότητα του καθενός και όχι να εξαρτώνται από την ημερομηνία πρόσληψης.

Στα κύρια σημεία της προτεινόμενης μεταρρύθμισης συμπεριλαμβάνεται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των εκπαιδευτικών εκείνων που βοηθούν τα παιδιά τα οποία παρουσιάζουν κάποιες ιδιαιτερότητες και χρήζουν ειδικής στήριξης, ενώ η ιταλική κεντροαριστερή κυβέρνηση θέλει, παράλληλα, να αυξήσει και το ποσοστό των μαθητών που ολοκληρώνουν τον κύκλο φοίτησης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενίσχυση της δυνατότητας ταχείας πλοήγησης στο διαδίκτυο και η μετατροπή των σχολικών συγκροτημάτων σε σημεία αναφοράς και συσπείρωσης για τους κατοίκους υποβαθμισμένων περιοχών είναι ακόμη δύο βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης της παιδείας που παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση Ρέντσι.

Μέχρι το τέλος του χρόνου σχεδιάζεται να γίνει ανοικτός διάλογος με καθηγητές και μαθητές. Η οριστική έγκριση της μεταρρύθμισης προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης