Το θέμα της Αμμοχώστου συζητήθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση της Πενταμερούς στο Κραν Μοντανά και Τουρκία είχε εντάξει το κεφάλαιο αυτό σε πλαίσιο κινήσεων τακτικής και ουσίας. 
 Σε άρθρο του ο «Φιλελεύθερος» (Κύπρου) υποστηρίζει:

Σε σύσκεψη που έγινε υπό τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, στις 18 Ιουλίου 2017, με τη συμμετοχή του Μουσταφά Ακιντζί και των αρχηγών των κομμάτων, τέθηκαν δύο εναλλακτικά σενάρια για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και σήμερα φαίνεται να προωθούν το δεύτερο χωρίς να επιχειρήσουν το πρώτο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα λοιπόν με τις συζητήσεις τότε, τέθηκαν οι εξής επιλογές: 

  • Να δοθεί προτεραιότητα στην έναρξη απευθείας πτήσεων προς το αεροδρόμιο της Τύμπου σε αντάλλαγμα για το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τους Ελληνοκύπριους και «για κοινές συνεργασίες».
  • Εάν η πρώτη επιλογή δεν προχωρήσει, θα προωθεί δεύτερη η οποία τώρα εξετάζεται.

Χωρίς να υπάρξει σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη, να ανοίξει η περίκλειστη περιοχή υπό «τουρκοκυπριακή διοίκηση». Εκείνο που φαίνεται πως συζητήθηκε ήταν ότι η όποια προσπάθεια γίνει προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και να αποφευχθούν κινήσεις που θα προκαλούσαν αντιδράσεις.

Πώς, όμως, θα γίνει αυτό –να μην προκληθούν δηλαδή αντιδράσεις– δεν γίνεται κατανοητό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι, πάντως, σαφές πως σε πρώτη φάση –όπως ανακοίνωσε ο εγκάθετος της Άγκυρας, Κουντέρ Οζερσάι– η Τουρκία θα κινηθεί για την καταγραφή των περιουσιών από την ομάδα ειδικών.

Το επόμενο βήμα –το άνοιγμα της περιοχής– θα χρησιμοποιηθεί προφανώς για να πιέζει την Λευκωσία, ενώ θα ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πακέτο. 

Η αναφορά, στη σύσκεψη εκείνη, στη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου και οι «κοινές συνεργασίες» παραπέμπουν στο θέμα του εμπορίου. Μέσω, ενδεχομένως, του λιμανιού της Αμμοχώστου.

 Δεν είναι τυχαίο που μετά από πολλά χρόνια η Τουρκία επιχειρεί παρασκηνιακά να επαναφέρει το ζήτημα του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα. Θέμα το οποίο θα έπρεπε να τερματίσει η Λευκωσία, καθώς ο κανονισμός αυτός είναι για χρόνια ανενεργός.

Σε εκείνη τη σύσκεψη, (Ιούλιος του 2017), συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα και η βήμα προς βήμα τακτική που θα υιοθετείτο με στόχο να μη φορτωθεί από τη μια η Τουρκία την όποια ευθύνη και παράλληλα να προωθηθούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί. 

Σε σχέση με το Κυπριακό, οι Τούρκοι επιμένουν στις παραμέτρους του ΟΗΕ και στο κεκτημένο της διαδικασίας, όπως το εννοεί η Τουρκία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων την πολιτική ισότητα, την εκ περιτροπής προεδρία, υποστηρίζοντας ότι κάθε παρέκκλιση από αυτά «θα ήταν τεράστιο λάθος».

2.-  Σημαντικό στοιχείο που καθορίζει την τακτική της Τουρκίας  είναι και οι σχεδιασμοί της Άγκυρας στην περιοχή και η σύνδεση τους με την Κύπρο αλλά και το Κυπριακό.

  Όπως καθορίστηκε, οι εξελίξεις εφεξής θα είναι ανάλογες των συγκυριών και θα συνδέονται με την ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο, τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά και τη θέση της στα όσα διαδραματίζονται. Δηλαδή, πλήρης αξιοποίηση της Κύπρου ως όχημα προώθησης και εξυπηρέτησης των σχεδιασμών της κατοχικής Τουρκίας. 

3.-  Δεύρυνση των διεθνών σχέσεων και δραστηριοτήτων του ψευδοκράτους σε στενή συνεργασία και με την Τουρκία.

4.-  Προώθηση ΜΟΕ για συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους, όπως κινητή τηλεφωνία και ηλεκτρικό ρεύμα. Προ ημερών ο Μουσταφά Ακιντζί πραγματοποίησε σύσκεψη στα κατεχόμενα για τα θέματα αυτά. 

5.-  Παρέμβαση στην Ε.Ε. για διεύρυνση σχέσεων και αναβάθμισή τους παρακάμπτοντας τα εμπόδια που θέτει η Λευκωσία. 

6.-  Να υιοθετηθούν χωρίς καθυστέρηση μέτρα για να επιτευχθεί η επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Το θέμα επανέφερε εσχάτως ο Οζερσάι. 

7.-  Αποτελεσματικότητα της λεγόμενης Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Επί τούτου ο σχεδιασμός της Άγκυρας είναι να αγοράσει όσο περισσότερες ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα με στόχο να επιλυθεί επί του εδάφους το περιουσιακό. 

8.-  Αλλαγές στη δομή του ψευδοκράτους και εναρμόνισή του με τον τρόπο λειτουργίας του τουρκικού κράτους. Αυτό έχει σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, με την… επέλαση τουρκικών επιχειρήσεων, αλλά και αναρρίχηση εποίκων στα ψηλά δώματα. Το θέμα της ενσωμάτωσης στην Τουρκία προωθείται χρόνια. 

9.-  Ενίσχυση του ψευδοκράτους μέσα από τις σχέσεις με την Τουρκία. Στην παρούσα φάση και μετά την παύση της προηγούμενης ψευδοκυβέρνησης, δρομολογείται η υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου και η έναρξη χρηματοδότησης από την Άγκυρα. Αυτό είχε παγώσει για δεκαέξι περίπου μήνες και θα επαναληφθεί υπό προϋποθέσεις για να καλύπτεται το μισθολόγιο. 

10.-  Όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, προτάσσεται η διαφύλαξη των «δικαιωμάτων» τους, ενώ αναδεικνύεται η πρόταση για συνδιαχείριση.

Το πλαίσιο των κινήσεων δεν αφορά στην επίτευξη συμφωνίας αλλά την εδραίωση, μέσα από τακτικές κινήσεις, της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο και την περιοχή.

 Σε εκείνη τη σύσκεψη, όπως και σε άλλες, ο Μουσταφά Ακιντζί δεν ήταν πλήρως ταυτισμένος με τη γραμμή που μετέφερε από την Άγκυρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τούτο, όμως, δεν διαφοροποιεί τους τουρκικούς στόχους και τις επιδιώξεις. Έχουν αναλάβει άλλοι την υλοποίηση της πολιτικής και δεν είναι μόνο ο Οζερσάι. Υπάρχουν κι άλλοι, ακόμη και από τον λεγόμενο «προοδευτικό χώρο». 

Θέλουν στην ατζέντα το φυσικό αέριο

Το θέμα των υδρογονανθράκων θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων σε περίπτωση νέας διαδικασίας στο Κυπριακό. Είναι προφανές πως η Τουρκία θέλει να τεθεί το θέμα, ενώ και οι διάφοροι τρίτοι θεωρούν πως εντάσσοντάς το στην ατζέντα, αυτό θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα θέλει συζήτηση στη βάση και των τετελεσμένων που επιχειρεί να επιβάλει με τις γεωτρήσεις. Γι’ αυτό και θα πυκνώσει τις κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ετοιμάζει αποσκευές η Τζέιν Χολ Λουτ

Η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, αναμένεται εντός Ιουλίου στην Κύπρο για επαφές.

 Η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, η οποία απέτυχε να συνομολογήσει τους όρους εντολής και να καλέσει τους εμπλεκόμενους σε συνομιλίες, έκανε γνωστή την πρόθεσή της να βρεθεί εκ νέου στην Κύπρο. 

Θα αναμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις εκλογές στην Ελλάδα και μετά θα περιοδεύσει στην περιοχή. Ενόψει και της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ (αναμένεται να κατατεθεί στις 10 Ιουλίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας), της συζήτησης και της έγκρισης ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Δύναμης, το Κυπριακό θα βρεθεί στο προσκήνιο και πάλιν.

Είναι προφανές πως αυτό που ενδιαφέρει τον ΟΗΕ είναι τα επόμενα βήματα, που πλέον και μετά την κάθοδο Λουτ στην περιοχή θα γίνουν το Σεπτέμβριο.

Ενδεχομένως στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι σαφές πως εκείνη την περίοδο γεωτρήσεις δεν θα διενεργούνται από την Τουρκία και, ενόψει και των επιστολών του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό. Χωρίς να φορτωθεί κανείς την ευθύνη της αποτυχίας (πρωτίστως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ), θα καταβληθεί κάποια προσπάθεια συνεννόησης.

Πηγή: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης