Σε ένα σχέδιο απόφασης που έχει στόχο να διασφαλίσει ότι παρατηρητές του ΟΗΕ θα μπορούν να επιβλέπουν την επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το Χαλέπι συμφώνησε το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως έκαναν γνωστό διπλωματικές πηγές μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Η ψηφοφορία επί του κειμένου αυτού θα γίνει το πρωί της Δευτέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι 15 χώρες-μέλη βρήκαν έναν «κοινό τόπο» σε συμβιβαστικό σχέδιο, ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «καλό κείμενο».

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο το Συμβούλιο να ψηφίσει επί ενός γαλλικού σχεδίου απόφασης, αλλά η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, κυκλοφόρησε άλλο κείμενο. Η Μόσχα εξέφρασε ανησυχίες για την αποστολή απροετοιμαστων αξιωματούχων του ΟΗΕ για να επιβλέψουν την προστασία αμάχων που παραμένουν στο ανατολικό Χαλέπι.

Η νέα συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών προέβλεπε την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου, με αντάλλαγμα την απομάκρυνση ανθρώπων από τα χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια, που έχουν περικυκλώσει οι αντάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποχώρηση μαχητών από το Χαλέπι επρόκειτο να επιτραπεί αφότου οι άνθρωποι που θα απομακρύνονταν από τα χωριά έφταναν με ασφάλεια σε περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Όμως, αυτή η εφαρμογή της συμφωνίας φαίνεται πως αναβλήθηκε αφότου το απόγευμα της Κυριακής ένοπλοι έκαψαν λεωφορεία που θα συμμετείχαν στην επιχείρηση εκκένωσης αρρώστων και τραυματιών στα δύο χωριά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, άνθρωποι που επρόκειτο να απομακρυνθούν από το Χαλέπι να συνωστισθούν σε λεωφορεία για ώρες, περιμένοντας να μετακινηθούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης