Το Ιράκ σχεδιάζει να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω νέων αγωγών διαμέσου της Ιορδανίας και της Συρίας.

Καθώς το Ιράκ εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αργού πετρελαίου, η ιρακινή κυβέρνηση προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις στις εξαγωγές πετρελαίου προκειμένου να αποφύγει τυχόν ζημιές που θα μπορούσαν να προκύψουν από την τεταμένη κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή του Κόλπου.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Adel Abdul Mahdi δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση εξέταζε τις εξαγωγικές οδούς μέσω του εδάφους της Συρίας και της Ιορδανίας και πρόσθεσε ότι η Βαγδάτη «ανησυχεί για τα σημερινά γεγονότα στο Στενό του Ορμούζ και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ιρακινή οικονομία».
Τον περασμένο μήνα, η παραγωγή αργού πετρελαίου στο Ιράκ έφτασε τα 3,52 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και η εξαγωγή έγινε μέσω του λιμανιού της Βασόρα, που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, και του αγωγού που εκτείνεται από το Kirkuk στο τουρκικό λιμάνι του Ceyhan.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράκ και η Ιορδανία συμφώνησαν τον Φεβρουάριο να ενεργοποιήσουν τη συμφωνία για την επέκταση πετρελαιαγωγού χωρητικότητας 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από τη Βασόρα στο ιορδανικό λιμάνι της Άκαμπα.

Ορισμένες πληροφορίες υποδεικνύουν επίσης την πρόθεση της Βαγδάτης να κατασκευάσει νέο αγωγό στην Τουρκία για να αντικαταστήσει τον σημερινό αγωγό, ο οποίος υπόκειται σε συνεχιζόμενες επιθέσεις βανδαλισμού.

Ο Assem Jihad, εκπρόσωπος του υπουργείου πετρελαίου, δήλωσε στο Al-Monitor ότι «εξετάζεται η επέκταση του ιρακινού πετρελαιαγωγού μέσω της συριακής περιοχής στη Μεσόγειο Θάλασσα και βρίσκεται στη διαδικασία μελέτης της οικονομικής σκοπιμότητας του έργου και τις κατάλληλες γεωγραφικές συνθήκες και συνθήκες ασφαλείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για ποιο λόγο που το Ιράκ επέλεξε τη Συρία και την Ιορδανία, απάντησε: «Στόχος είναι να αυξηθούν οι εξαγωγές των ιρακινών εξαγωγών και να βρεθούν αγορές για την αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου. Αυτό δεν έχει σχέση με την κατάσταση ασφαλείας στον Κόλπο. Η κατασκευή του αγωγού θα διαρκέσει τέσσερα έως πέντε χρόνια και, όταν είναι έτοιμη, η κατάσταση θα μπορούσε να έχει αλλάξει».

Πληροφορίες από al-monitor.com
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης