Ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης νίκησε έπειτα από 16 χρόνια τους «Σοσιαλίστας» του προέδρου Μαδούρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και θριαμβευτής των εκλογών Ενρίκε Καπρίλες έγραψε στο Twitter του: «Η Βενεζουέλα κέρδισε»​

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Νίκολας Μαδούρο παραδέχτηκε την ήττα από τους «αντιπάλους του», αποδίδοντάς την «στον οικονομικό πόλεμο που είχε εξαπολυθεί εναντίον της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης». Ο -μέχρι πρότινος- αντιπολιτευόμενος συνασπισμός «Δημοκρατική Ένωση της Βενεζουέλας έχει πλέον τον έλεγχο της Εθνικής Συνέλευσης, έχοντας πετύχει μια «σαρωτική» νίκη.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα εκλογικά αποτελέσματα, η αντιπολίτευση διαθέτει πλέον τον έλεγχο στις 99 από τις 167 έδρες στο Κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, οι Σοσιαλιστές κερδίζουν 46 έδρες, ενώ άλλες 22 δεν έχουν ακόμη κάτοχο. Η έως τώρα κεντροδεξιά αντιπολίτευση, την οποία αποτελούν κεντρώα και συντηρητικά κόμματα που χαίρουν της υποστήριξης των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τους Σοσιαλιστές, αναμένεται να κερδίσουν τελικά περί τις 112 έδρες. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και θριαμβευτής των εκλογών Ενρίκε Καπρίλες έγραψε στο Twitter του: «Η Βενεζουέλα κέρδισε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαδούρο (Αριστερά) - Καπρίλες (Δεξιά

Οι χαμηλές πτήσεις του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν «γονατίσει» την οικονομία της Βενεζουέλας, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από τις πωλήσεις «μαύρου χρυσού». Το φθηνό πετρέλαιο έρχεται να προστεθεί στους πονοκεφάλους του μυστακοφόρου προέδρου, ο οποίος διαδέχτηκε στην εξουσία τον Ούγκο Τσάβες εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τη μεριά της αντιπολίτευσης. Ο Ενρίκε Καπρίλες αμφισβήτησε επίσημα το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2013, ωστόσο η Εκλογική Επιτροπή δεν τον δικαίωσε. Ακολούθησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας, κατά τη διάρκεια των οποίων γινόταν λόγος για νοθεία και ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας.

Από την παντοδυναμία στην αμφισβήτηση

Το Ενωμένο Σοσιαλιστικό κόμμα του Μαδούρο ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο και πλέον δεκαετίες, στα 1999, ενώ ο ίδιος διαδέχτηκε τον αποθανόντα Ούγκο Τσάβες στην προεδρία.

Επί Τσάβες, τον οποίο τα διεθνή Μέσα χαρακτήριζαν «χαρισματικό ηγέτη», η Βενεζουέλα είχε γνωρίσει ριζοσπαστικές αλλαγές στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Ωστόσο, μετά τον θάνατό του, το 2013, ο Μαδούρο δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα, κυρίως μετά τη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη μεταξύ άλλων και με σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη (π.χ. χαρτί τουαλέτας), την ίδια στιγμή που υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωναν στους δρόμους και βίαια επεισόδια ξεσπούσαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Τι σημαίνει η ήττα των Σοσιαλιστών:

  • έπειτα από 16 χρόνια παντοδυναμίας η «Σοσιαλιστική Επανάσταση» δέχεται ισχυρό πλήγμα
  • η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές (74,3%) έδειξε πως υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στον πληθυσμό της χώρας λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και των ελλείψεων σε βασικά είδη
  • οι φυλακισμένοι ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να αποφυλακιστούν με αμνηστία
  • η νίκη της αντιπολίτευσης είναι πλήγμα για την αριστερή πολιτική στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, που βρισκόταν σε άνθηση, και αποτελεί συνέχεια της ανόδου των Συντηρητικών μετά τις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή.
Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βενεζουέλα χαρακτηρίστηκε από τα δυτικά Μέσα ως πλήγμα στην πολιτική Μαδούρο. Η αντιπολίτευση αναμένεται να εκμεταλλευτεί τη νίκη της, παρουσιάζοντάς τη ως «δημοψήφισμα εναντίον των κυβερνητικών επιλογών». Ήδη, το κλίμα έχει μεταστραφεί και στο ευρύτερο λατινοαμερικανικό πεδίο για τον Μαδούρο, μετά την άρνησή του να αποδεχτεί διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) στις εκλογές.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης, Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης