Στρατολογούν και στέλνουν στη μάχη παιδιά 15 ετών με την υπόσχεση της δωρεάν εκπαίδευσης, μαχητικές ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οργάνωση« Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ΙΚΙΛ), η οποία κατέλαβε με μεγάλη ταχύτητα εδάφη στο Ιράκ, εκπαιδεύει παιδιά στα όπλα στη Συρία και τους ζητάει να πραγματοποιούν βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία επικαλείται προσωπικές αφηγήσεις, βρήκε επίσης αποδείξεις ότι παιδιά στρατολογούνται από τον μετριοπαθέστερο και υποστηριζόμενο από τη Δύση «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», το «Μέτωπο Νόσρα» που συνδέεται με την Aλ-Κάιντα, το συνασπισμό του Ισλαμικού Μετώπου, καθώς και από δυνάμεις ασφαλείας στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές.

«Η φρίκη της ένοπλης σύγκρουσης στη Συρία απλώς επιδεινώνεται όταν παιδιά ρίχνονται στις γραμμές του μετώπου», δήλωσε η Πριγιάνκα Μοταπάρθι, η συγγραφέας της έκθεσης την οποία συνέταξε βάσει των αφηγήσεων 25 παιδιών. Σε αυτή, αναφέρεται πως 14χρονα αγόρια χρησιμοποιούνται σε ρόλους υποστήριξης για τη μάχη.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το Κέντρο Τεκμηρίωσης Παραβιάσεων, μια συριακή οργάνωση παρακολούθησης της σύγκρουσης, έχει τεκμηριώσει 194 θανάτους «μη αμάχων» αρρένων παιδικής ηλικίας στη χώρα από το Σεπτέμβριο του 2011. Τα παιδιά είπαν ότι πολέμησαν σε μάχες, έδρασαν ως ελεύθεροι σκοπευτές, επάνδρωσαν σημεία ελέγχου, περιέθαλψαν τους τραυματίες σε πεδία μάχης και έφερναν εφόδια στην πρώτη γραμμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα 16χρονο αγόρι που είπε ότι ονομάζεται Ματζίντ δήλωσε πως το «Μέτωπο Νόσρα» στρατολόγησε τον ίδιο και άλλα αγόρια στη νότια πόλη Ντεράα, κοντά στα ιορδανικά σύνορα.

Η οργάνωση παρείχε δωρεάν σχολική εκπαίδευση σε ένα τοπικό τζαμί, η οποία περιλάμβανε στρατιωτική εκπαίδευση και διοικητές ζητούσαν από παιδιά καθώς και από ενηλίκους να πραγματοποιούν επιθέσεις καμικάζι, είπε.

Το Reuters επισημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αφηγήσεις από ανεξάρτητες πηγές ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως δεν είναι γνωστός ο αριθμός των παιδιών που πολεμούν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (μια οργάνωση κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ με έδρα τη Βρετανία), ανακοίνωσε την Κυριακή, πως συγγενείς απαχθέντων φοιτητών στη Συρία εκφράζουν φόβους ότι το ΙΚΙΛ θα χρησιμοποιήσει παιδιά για να πραγματοποιήσει επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα ή βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης