Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Ιαπωνίας, που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και λίγες ημέρες στη Χαβάη.

Αμφίβια μεταγωγικά μεταφέρουν καταδρομείς και μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού στις αμμώδεις παραλίες του νησιού, έχοντας την υποστήριξη ελικοπτέρων, ενώ φουσκωτά με πάνοπλους βατραχανθρώπους προσεγγίζουν την ακτή και αποβιβάζονται στο έδαφος. Τα κοινά γυμνάσια, με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Αυστραλία και την Ινδονησία -παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ-, πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κατά την οποία το Τόκιο επιδιώκει να ενδυναμώσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνοντας έμφαση στην προάσπιση αλλά και την κατάληψη νησιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπαλότητα με το Πεκίνο αναφορικά με το νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου έχει προκαλέσει επανειλημμένα εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ υπάρχει πάντα και ο παράγοντας-Χ της Βόρειας Κορέας, που εξαπολύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα απειλές κατά της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, για δεκαετίες η προσοχή της Ιαπωνίας ήταν στραμμένη στις ανατολικές ακτές της Σοβιετικής Ένωσης εν μέσω «Ψυχρού Πολέμου». Χαρακτηριστική περίπτωση η έντονη στρατιωτική παρουσία στο νησί Χοκάιντο, το δεύτερο σε μέγεθος και το βορειότερο σε θέση από τα κύρια νησιά της Ιαπωνίας Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια στροφή προς το Νότο και συγκεκριμένα προς περιοχές, όπου απέναντι υπάρχουν κινεζικές ακτές.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης