Οι Αιζανοί ήταν αρχαία πόλη στη δυτική Ανατολία, στη θέση του σημερινού Καβνταρχισάρ στην επαρχία της Κιουτάχειας, δίπλα στον ποταμό Πέγκαλα.

Ήταν ένα σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κέντρο κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και τη ρωμαϊκή εποχή, ενώ σήμερα παραμένει ξακουστή για το καλοδιατηρημένο τέμπλο του Διός, που έχει καταχωρηθεί στον παγκόσμιο κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κυκλικό χρηματιστήριο στην αρχαία αγορά, η οποία χρονολογείται στον 2ο αιώνα, βρίσκεται στα νότια της αρχαίας πόλης. Τον 4ο αιώνα σφραγίστηκε από την απόφαση «περί τιμών» του Διοκλητιανού (301 μ.Χ.), σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο πληθωρισμός και να μην κοπούν άλλα νομίσματα. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο στον κόσμο χρηματιστήριο. Όπως γράφει η σημερινή «Χουριέτ» στην ιστοσελίδα της, οι Αιζανοί αποτελούν έμπνευση και σήμερα για τη λειτουργία του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Οι αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφές στην περιοχή ανακάλυψαν στην αγορά τα ερείπια του πρώτου χρηματιστηρίου που λειτούργησε κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

Σύμφωνα με τα γραπτά κείμενα που βρέθηκαν χαραγμένα σε πλάκες, η τιμή ενός σκλάβου ήταν ίση με ενός γαϊδάρου, ενώ η τιμή ενός αλόγου ίση με τριών σκλάβων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Παμούκαλε, την Elif Özer, το κτίριο του χρηματιστηρίου ήταν το σημαντικότερο στην αρχαία αυτή πόλη.

Στις πλάκες που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη συγκαταλέγεται και το διάταγμα του Διοκλητιανού για την απαγόρευση της παράνομης αύξησης των τιμών, που θεωρείται ισάξιο με σύγχρονο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης.

Πηγή: Anatolia News Agency
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης