Συνολικά 91 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε σε τμήμα αγωγού μεταφοράς βενζίνης στο κεντρικό Μεξικό.
Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής Τλαουελίλπαν, στην πολιτεία Ιδάλγο, είχαν συγκεντρωθεί την Παρασκευή για να μαζέψουν το καύσιμο που διέρρεε από τμήμα αγωγού μεταφοράς καυσίμων, που οι Αρχές πιστεύουν ότι είχε υποστεί διάτρηση από κακοποιούς. Δεκάδες έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά όταν σημειώθηκε η έκρηξη.
Το δυστύχημα ακολούθησε τις μεγάλες ελλείψεις βενζίνης, οι οποίες πλήττουν το κεντρικό Μεξικό, καθώς η κυβέρνηση υπό τον νέο πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ άρχισε στα τέλη του Δεκεμβρίου μια εκστρατεία για την πάταξη της μάστιγας των κλοπών καυσίμων, στο πλαίσιο της οποίας διακόπηκε η λειτουργία αγωγών.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων στον τόπο της τραγωδίας, ήταν κυρίως αυτές οι ελλείψεις που εξώθησαν πολλούς κατοίκους να πάνε να μαζέψουν το καύσιμο που διέρρεε από τον μοιραίο αγωγό.
«Εν μέρει οφειλόταν στην έλλειψη. Κάποιοι είπαν “έχει βενζίνη εδώ, είναι δωρεάν. Αφού χύνεται κάτω, ας τη μαζέψουμε”» δήλωσε ο κυβερνήτης της Ιδάλγο, ο Ομάρ Φαγιάντ, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τη Δευτέρα, άλλος αγωγός υπέστη διάτρηση από φερόμενους ως κλέφτες καυσίμων μερικά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τλαουελίλπαν, στο χωριό Τεοκάλκο, αλλά το σημείο πολύ γρήγορα αποκλείστηκε από στρατιωτικούς, ανέφερε ο Φαγιάντ.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ιδάλγο διευκρίνισε πως έχουν επιβεβαιωθεί 91 θάνατοι έως τώρα και εξέφρασε τον φόβο πως ο τελικός απολογισμός πρόκειται να ξεπεράσει τους 100 νεκρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ δέχεται επικρίσεις για τους χειρισμούς της στην υπόθεση, ενώ εγείρονται επίσης ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους η δημόσια επιχείρηση Petroleos Mexicanos (Pemex) καθυστέρησε να σταματήσει τη ροή στον αγωγό, αν και γνώριζε ήδη ώρες πριν σημειωθεί η έκρηξη πως υπήρχε διαρροή.

Μηχανικός της Pemex είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες πως αρχικά η διαρροή είχε απλώς σχηματίσει μια «μικρή λιμνούλα», πριν μετατραπεί σε «σιντριβάνι», και «μέσα σε 20 λεπτά από την εκτίμηση αυτή, η εταιρεία ήταν σε θέση να προχωρήσει σε ενέργειες».

Ωστόσο, δεν κατέστησε σαφές εάν οι «ενέργειες» αυτές συμπεριέλαβαν τη διακοπή της ροής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pemex, ο Οκτάβιο Ρομέρο, τόνισε πως οι εργαζόμενοι στη δημόσια επιχείρηση ακολούθησαν το πρωτόκολλο, ενώ απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν θεωρεί πως υπήρξαν σφάλματα και παραλείψεις ή εάν υπάρχουν υπόνοιες για διαφθορά που να εξηγούν την καθυστέρηση της διακοπής της ροής. «Όλα θα εξεταστούν» διαβεβαίωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης