Την ώρα που οι χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν παραταχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και δείχνουν έτοιμες να εισβάλλουν στα εδάφη της ανά πάσα στιγμή, η χώρα δέχτηκε χτυπήματα με ρουκέτες από τη Συρία και το Λίβανο και πλέον η Μέση Ανατολή μοιάζει με πυριτιδαποθήκη που είναι έτοιμη να εκραγεί.

Τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Συρία και άλλες τρεις από τον Λίβανο, οι τελευταίες –κατά πάσα πιθανότητα- από καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων χωρίς να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες και ζημιές, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, Τζόναθαν Κένρικους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιτίας αυτών των επιθέσεων αλλά και της δυναμικής διαδήλωσης που έγινε χθες στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Λιβανέζου, το Ισραήλ ανοίγει και δεύτερο μέτωπο στο βορρά. Ο Κένρικους είπε ότι πλέον οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στρέφουν το βλέμμα στο Λίβανο. «Δεν υπάρχουν σοβαρές αλλαγές. Αλλά παρατηρούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά» επισήμανε. Όσο για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία, δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη απάντηση. Με αναρτήσεις τους στα social media κάποιες αυτοαποκαλούμενες ομάδες αντίστασης –μια εκ των οποίων από το Ιράκ- ανέλαβαν την ευθύνη. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται αν η Συρία έχει πρόθεση να εμπλακεί πιο ενεργά σε αυτή τη σύγκρουση.

Την ίδια στιγμή, η διεθνής κοινότητα φαίνεται να πιέζει τις ΗΠΑ να δράσουν πυροσβεστικά για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Δημόσια, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει κάτι τέτοιο. Είπε, μάλιστα, πως δεν θεωρεί την αντίδραση του Ισραήλ δυσανάλογη των επιθέσεων της Χαμάς. Αυτή είναι μία στάση που δυσαρεστεί την προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών, αλλά, ταυτόχρονα, είναι μάλλον αναμενόμενη, καθώς οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη του Πενταγώνου και του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με ομόβαθμούς τους στο Ισραήλ και τους πιέζουν να μην προχωρήσουν στην έξωση των Αράβων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μάλιστα, του είπε ότι «η Ιερουσαλήμ είναι μια πολύ σημαντική πόλη για πιστούς από όλο τον κόσμο και πρέπει να μείνει ειρηνική». Πάντως, παρά τα συνεχή αιτήματα, οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν από την Τρίτη.

Σε αυτό το κλίμα, συνεχίζεται η συζήτηση στο Ισραήλ για το διαβόητο πλέον tweet του υπουργείου Άμυνας σχετικά με τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, το οποίο διαψεύσθηκε λίγες ώρες αργότερα. Οι αναλυτές αναρωτιούνται αν αυτή η ανάρτηση είχε σκοπό να παραπλανήσει τους άνδρες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Τζιχάντ και να τους κάνει να αναζητήσουν καταφύγιο στα δαιδαλώδη τούνελ του «Μετρό», οι είσοδοι του οποίου βομβαρδίστηκαν με μανία από τον ισραηλινό στρατό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης