Μεγάλες αντιδράσεις στην Τουρκία έχει ήδη προκαλέσει η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μια μέρα πριν τη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα αποφανθεί για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Σχεδόν σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ υπάρχουν αναφορές που χαρακτηρίζουν την παρέμβαση του κ. Βαρθολομαίου από έκκληση έως και ανοιχτή απειλή, με αυτές που είναι ήπιες να αποτελούν ωστόσο την πλειοψηφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, το κλειδί βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου Ερντογάν ό,τι κι αν αποφασίσει το δικαστήριο σχετικά με το αν θα μετατραπεί ή όχι σε τέμενος η Αγία Σοφία. Μπορεί μάλιστα ο ίδιος αν θέλει να εκμεταλλευτεί μια απορριπτική απόφαση λέγοντας ότι «είμαστε κράτος δικαίου» ή το αντίστροφο.

Στην αυριανή συνεδρίαση, 2 Ιουλίου, το δικαστήριο ενδέχεται ακόμη και να μην λάβει άμεσα απόφαση αλλά να αναβληθεί σε άλλη μία συνεδρία. Ίσως λόγω των ασφυκτικών πιέσεων της τελευταίας περιόδου να αποδεχθεί το αίτημα των ΜΚΟ που προσέφυγαν.

Τα δεδικασμένα πάντως, οδηγούν σε μια απορριπτική απόφαση, καθώς μέχρι σήμερα το Ανώτατο αλλά και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έχουν απορρίψει παρόμοιες προσφυγές. Τώρα, πάλι δυο ΜΚΟ έχουν προσφύγει με το αίτημα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος, αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση της εφημερίδας Γιενί Σαφάκ, πάνω από το 90% των ψηφοφόρων των κομμάτων του Ταγίπ Ερντογάν και του Ντεβλέτ Μπαχτσελί επιθυμούν να δουν τζαμί την Αγία Σοφία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης