Στόλτενμπεργκ: Τα νέα κατασκοπευτικά drones RQ-4D Phoenix του NATO θα μπορούν να βλέπουν σε βάθος τη Ρωσία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020, 17:13
Στόλτενμπεργκ: Τα νέα κατασκοπευτικά drones RQ-4D Phoenix του NATO θα μπορούν να βλέπουν σε βάθος τη Ρωσία

Το πρώτο σύστημα μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών του NATO (Alliance Ground Surveillance, AGS), το οποίο παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αεροπορική βάση Σιγκονέλα στην Ιταλία, μπορεί να «βλέπει» σε βάθος στην επικράτεια της Ρωσίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Verdens Gang.

«Θα πετάνε πάνω από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Όμως θα μπορούν να βλέπουν σε βάθος στις γειτονικές μας χώρες και θα μας προσφέρουν την δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε πολύ καλύτερα τι συμβαίνει από την άλλη πλευρά των συνόρων μας», δήλωσε ο Στολτενμπεργκ

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούν να βλέπουν σε βάθος 200 χιλιομέτρων στην επικράτεια της Ρωσίας.

«Εάν είχαμε αυτές τις δυνατότητες το 2014, όταν η Ρωσία έκανε χρήση στρατιωτικής ισχύος στην Ουκρανία και προσάρτησε την Κριμαία, θα είχαμε μια πολύ πιο ακριβή πληροφόρηση για τα όσα συνέβαιναν», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στα εγκαίνια του συστήματος των μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών, από τις ΗΠΑ έφθασαν στην Σικελία τα δύο πρώτα drones RQ-4D Phoenix. Το σύστημα θα είναι έτοιμο να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία έπειτα από μερικούς μήνες, ενώ τρία ακόμη μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ιδίου τύπου θα φθάσουν έως το τέλος του χρόνου, είχε αναφέρει ο Γένς Στολτενμπεργκ, διευκρινίζοντας ότι το σύστημα θα δίνει την δυνατότητα στη συμμαχία να παρακολουθεί τι γίνεται στην επικράτειά της και εκτός της επικρατείας της, από την Αρκτική έως το Σαχέλ, από τον Ατλαντικό έως την Ανατολική Ευρώπη.

Τα συστήματα αυτά θα μπορούν κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες να καταγράφουν και να μεταδίδουν πληροφορίες για μετακινήσεις σε ξηρά και θάλασσα, αλλά ακόμη και να εντοπίζουν νάρκες και εκρηκτικούς μηχανισμούς. Παλαιότερα τέτοια συστήματα διέθεταν μόνο οι ΗΠΑ, ενώ τώρα όλες οι χώρες της συμμαχίας θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020, 17:24