Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να συνεργαστεί πλήρως με μια αμερόληπτη έρευνα που θα πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με τη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων δείχνει πλήρη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών κανόνων» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν πως η Ρωσία έχει τώρα να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σε μια αμερόληπτη διεθνή έρευνα» ανέφερε έπειτα από συνεδρίαση των πρεσβευτών της συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καλούν επίσης τη Μόσχα να αποκαλύψει πλήρως στον ΟΑΧΟ το πρόγραμμα Novichok.

«Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την επίθεση πρέπει να λογοδοτήσουν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Έχουμε δει ξανά και ξανά αντιπολιτευόμενους ηγέτες και επικριτές του ρωσικού καθεστώτος να δέχονται επιθέσεις και να απειλείται η ζωή τους. Μερικοί μάλιστα έχουν σκοτωθεί» δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την υπόθεση Ναβάλνι «επίθεση σε θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα», εκτός από επίθεση σε έναν άνθρωπο, και διευκρίνισε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με την υπόθεση αυτή και «θα εξετάσουν τις επιπτώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης