Στο Βλαδιβοστόκ αφίχθη σήμερα το πρωί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την πρώτη συνάντηση κορυφής που θα έχει με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ, ο οποίος επιδιώκει να ανανεωθεί η υποστήριξη της Μόσχας, ιστορικού συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ, μετά το φιάσκο στο οποίο εξελίχθηκε η δεύτερη σύνοδος κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι του Βιετνάμ στα τέλη του Φεβρουαρίου, έφθασε με τρένο στο Βλαδιβοστόκ χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις του Κιμ, η Ρωσία παρέμενε έως τώρα στο περιθώριο της θεαματικής διαδικασίας αναθέρμανσης των διακορεατικών σχέσεων και των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Κορέας με τη Νότια Κορέα και με τις ΗΠΑ από τις αρχές του 2018.

Ωστόσο, δύο μήνες μετά την πλήρη αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής των Κιμ και Τραμπ, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης μοιάζει να αναζητεί όσα περισσότερα στηρίγματα μπορεί στο μπρα ντε φερ του με την Ουάσινγκτον και να επιδιώκει επίσης μια ορισμένη επανεξισορρόπηση της σχέσης του με το Πεκίνο, τον βασικότερο υποστηρικτή της Πιονγκγιάνγκ, και τη Μόσχα, ιστορικό στυλοβάτη της χώρας του την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Άλλωστε, η ΕΣΣΔ είχε συμβάλει καθοριστικά στο να αναλάβει την εξουσία ο παππούς του και ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Ο Πούτιν, που έφθασε αεροπορικώς, και ο Κιμ, που αφίχθη με το λαδί του τρένο μία ημέρα νωρίτερα κι έγινε δεκτός από στρατιωτικό άγημα που του απέδωσε τιμές, θα συναντηθούν στο νησί Ρούσκι, όπου έχουν γίνει σημαιοστολισμοί κι έχουν αναπτυχθεί πολύ ισχυρές δυνάμεις των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν αναμένεται να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, ούτε να υπογραφτούν συμφωνίες στη συνάντηση των ηγετών, την πρώτη αυτού του επιπέδου από το 2011, όταν είχαν συναντηθεί ο τότε πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο πατέρας του σημερινού ηγέτη της ΛΔ Κορέας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης