Επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιεί τη Δευτέρα και την Τρίτη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με την Γερμανίδα ομόλογό του Άνκγελα Μέρκελ και την αρχηγό της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ενώ θα γίνει δεκτός από τον προερχόμενο από τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, Γερμανό ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ.

Η ευρωπαϊκή πολιτική μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., το προσφυγικό-μεταναστευτικό, όπως και οι καθοριστικές διαπραγματεύσεις για το νέο πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αυστριακού καγκελάριου, ο οποίος τη φορά αυτή μεταβαίνει στην γερμανική πρωτεύουσα ως επικεφαλής μίας κυβέρνησης στην οποία για πρώτη φορά στην αυστριακή ιστορία συμμετέχει ένα κόμμα οικολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως νέος καγκελάριος του τότε κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που κατέρρευσε τον περασμένο Μάιο εξαιτίας της διαβόητης “Υπόθεσης Ίμπιζα”, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά επίσημα το Βερολίνο τον Ιανουάριο του 2018, ενόψει και της προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το δεύτερο εξάμηνο της ίδιας χρονιάς.

Κρίσιμο θέμα συζήτησης με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα είναι προφανώς το προσφυγικό-μεταναστευτικό, με τις θέσεις Βιέννης-Βερολίνου να απέχουν αρκετά μεταξύ τους καθώς η αυστριακή πολιτική στο ζήτημα αυτό υπήρξε και συνεχίζει να είναι σκληρότερη της γερμανικής και να έχει παίξει προφανώς καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών του Οκτωβρίου 2017, όπως και των πρόωρων εκλογών της 29ης του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Διαφορετική είναι η στάση των δύο πρωτευουσών στο θέμα της ανακατανομής των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., όπως έντονες ήταν οι διαφορές τους ως προς την αυστριακή μονομερή πρωτοβουλία – και ειδικότερα του τότε υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς – στο κλείσιμο της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, αλλά και η κριτική που είχε ασκήσει τότε ο ίδιος απέναντι στην φιλελεύθερη προσφυγική πολιτική της ‘Αγγελα Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς το νέο οικονομικό πλαίσιο της Ε.Ε., ενώ το Βερολίνο εμφανίζεται πρόθυμο να συνεισφέρει περισσότερο, η κυβέρνηση στη Βιέννη υποστηρίζει περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, με τον Σεμπάστιαν Κουρτς να απειλεί με “βέτο” στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμείνει στην πρότασή της για αύξηση του που θα αντιστοιχεί στο 1,1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος.

Στο μεταξύ, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Αυστριακού καγκελάριου στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του επαινεί ιδιαίτερα τον Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος, όπως σημειώνει, χαίρει στην γερμανική κοινή γνώμη μεγαλύτερης εν μέρει αναγνώρισης από ό,τι ο ίδιος.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπεραμύνεται του πρώην κυβερνητικού συνασπισμού του Σεμπάστιαν Κουρτς με το Κόμμα των Ελευθέρων, καθώς κατά την άποψή του, αυτός δεν είχε άλλη δυνατότητα, όπως επίσης υπεραμύνεται και της συγκυβέρνησης του προκατόχου του Σεμπάστιαν Κουρτς στην αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος, του πρώην καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, επίσης με τους Ελεύθερους την περίοδο 2000-2006.

Χαιρετίζει επίσης τον τωρινό σχηματισμό κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων μετά τις πρόωρες εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου ως την “καλύτερη λύση” στη βάση του εκλογικού αποτελέσματος, ευχόμενος στον Σεμπάστιαν Κουρτς και στην Αυστρία “κάθε επιτυχία”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης