Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ μεταβαίνει σήμερα στο Βελιγράδι, εν όψει της Συνόδου Κορυφής Κίνας και 16 χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (CEE), που διοργανώνεται την Τρίτη και την Τετάρτη στη σερβική πρωτεύουσα.

Τον Λι Κετσιάνγκ θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και θα ακολουθήσει η πρώτη σύντομη συνάντηση των δύο ηγετών, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Σερβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λι Κετσιάνγκ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Κίνας που επισκέπτεται τη σερβική πρωτεύουσα έπειτα από 28 χρόνια.

Στην 3η Σύνοδο Κίνας και 16 χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που διεξάγεται στις 16 -17 Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι, με κεντρικό μότο «Νέος κινητήρας, νέα δύναμη, νέα πλατφόρμα», αλλά και στις παράλληλες εκδηλώσεις, θα λάβουν μέρος 1.350 συμμετέχοντες.

Η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής στο Βελιγράδι θα συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, δήλωσε ο πρέσβης της Κίνας στη Σερβία Λι Μαντσάνγκ, τονίζοντας ότι η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, η δεύτερη στο Βουκουρέστι και για πρώτη φορά φιλοξενείται σε χώρα που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού και τις εργασίες της Συνόδου θα παρακολουθήσουν 1.100 δημοσιογράφοι από σερβικά και ξένα ΜΜΕ.

Εκτός από τους πρωθυπουργούς της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, στη Σύνοδο Κορυφής θα μετάσχουν 14 πρωθυπουργοί, ενώ την Κροατία θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Την Τρίτη προβλέπονται διμερείς συναντήσεις των συμμετεχόντων και το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο «Σάβα» θα διεξαχθεί το 4ο οικονομικό φόρουμ, την έναρξη του οποίου θα κηρύξουν οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και της Κίνας καθώς και η πρωθυπουργός της Πολωνίας Έβα Κόπατς.

Η κα Κόπατς θα αναγγείλει και τη συγκρότηση μικτής οικονομικής επιτροπής Κίνας και χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με έδρα τη Βαρσοβία.

Στη διάρκεια του φόρουμ θα γίνει παρουσίαση πολλών κινεζικών επιχειρήσεων και θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις σε τρεις θεματικές ενότητες.

Ταυτόχρονα, στο Μέγαρο της Ομοσπονδίας θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής και χαιρετισμούς στους συμμετέχοντες θα απευθύνουν οι κ.κ. Κετσιάνγκ και Βούτσιτς, οι οποίοι στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Την Τετάρτη θα συναντηθούν οι πρωθυπουργοί της Κίνας, της Ουγγαρίας και της ΠΓΔΜ, με κεντρικό θέμα την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Βουδαπέστη-Βελιγράδι, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών της Σερβίας και της Κίνας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπογραφεί σειρά συμφωνιών.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα παραστούν και στα εγκαίνια της γέφυρας Ζέμουν – Μπόρτσα, που κατασκευάζει κινεζική εταιρεία.

Ο Λι Κετσιάνγκ, κατά την παραμονή του στο Βελιγράδι, θα ανακηρυχθεί επίσημος πολίτης του δήμου από τον δήμαρχο Σίνισα Μάλι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης