Γαλλικό δικαστήριο ενέκρινε την Πέμπτη την έκδοση στο Βέλγιο του Γάλλου υπόπτου για το μακελειό της 24ης Μαΐου στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, όπου δολοφονήθηκαν τέσσερις άνθρωποι. Ο 29χρονος Μέχντι Νεμούς κρατείται βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας από τις 30 Μαΐου που συνελήφθη στη Μασσαλία ως ύποπτος για φόνο, απόπειρα φόνου και κατοχή όπλων σε σχέση με την επίθεση.

Ο Νεμούς είχε αρχικά ταχθεί κατά της έκδοσής του, αλλά αργότερα συμφώνησε με την προϋπόθεση ότι το Βέλγιο δεν θα τον στείλει σε τρίτη χώρα για να δικαστεί. Ο δικηγόρος του, ο Απολέν Πεπιεζέπ, έχει δηλώσει πως ο Νεμούς ανησυχεί ότι θα σταλεί στο Ισραήλ, δεδομένου ότι δύο από τα θύματα της επίθεσης ήταν Ισραηλινοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Νεμούς είχε προβεί επανειλημμένα σε αδικήματα στη Γαλλία, καθώς έχει καταδικαστεί για ένοπλη ληστεία, επίθεση και βανδαλισμό, ενώ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 2013 στη Συρία πολεμώντας με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Ο Νεμούς έχει στη διάθεσή του τρεις ημέρες για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης για την έκδοσή του. Αν το κάνει, το εφετείο των Βρυξελλών θα έχει 40 ημέρες προθεσμία για να αποφανθεί αν θα προχωρήσει στην έκδοσή του ή όχι. Αν δεν ασκήσει έφεση, θα εκδοθεί στο τέλος αυτής της περιόδου.

«Το πιθανότερο είναι πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης», δήλωσε ο Πεπιεζέπ. «Δεν έχει λάβει εγγύηση από το Βέλγιο ότι δεν θα εκδοθεί σε τρίτη χώρα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκδοση υπόπτων μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ απαιτεί κατά μέσον όρο 16 ημέρες, αν ο ύποπτος συμφωνήσει σε αυτή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια έφεση το πιθανότερο είναι πως απλώς θα καθυστερήσει, παρά θα εμποδίσει τη μεταφορά του Νεμούς στο Βέλγιο, δήλωσαν νομικές πηγές.

Διαβάστε επίσης: Αρνείται την έκδοση του στο Βέλγιο ο δράστης της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014, 21:30

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης