Η ομιλία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει το κεντρικό θέμα συζήτησης στο δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών απόψε στο Ταλίν, την παραμονή της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

«Κοιτάξτε την εποχή μας, κοιτάξτε την κατά πρόσωπο και θα δείτε ότι δεν έχουμε επιλογή» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο μεγάλο αμφιθέατρο της Σορβόννης με θέμα τη μελλοντική διαμόρφωση της Ευρώπης γύρω από το γαλλο-γερμανικό δίδυμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο πρώτος που θα λάβει τον λόγο κατά τη διάρκεια του αποψινού τρίωρου δείπνου που θα πραγματοποιηθεί στον πύργο Κάντριοργκ, παλαιά θερινή κατοικία των τσάρων της Ρωσίας που έχει μετατραπεί σε μουσείο.

«Στη συνέχεια, η ομιλία του θα γίνει το σημείο αναφοράς για τις παρεμβάσεις των υπολοίπων» διευκρίνισε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν τις γαλλικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διμερής αυτή συνάντηση δεν προβλεπόταν στο αρχικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο αποψινό δείπνο θα παρακαθήσουν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πλην του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος προτίμησε να παραμείνει στη Μαδρίτη τρεις ημέρες πριν από το καταλανικό δημοψήφισμα.

«Για τη διασφάλιση της ανοικτής, ειλικρινούς και ανεπίσημης ανταλλαγής απόψεων, δεν θα υπάρξει γραπτό κείμενο και οι συνομιλίες δεν θα καταλήξουν σε γραπτά συμπεράσματα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης