Στην τοποθέτηση του εμπνευστή της «Γαλάζιας πατρίδας» και αρχιτέκτονα της Τουρκο-λυβικής συνεργασίας, Τζιχάτ Γιαϊτζί, τοποθέτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ με ειδικό προεδρικό διάταγμα.

Ο διορισμός του Τούρκου αντιναύαρχου, ο οποίος υπάγονταν μέχρι σήμερα στο αρχηγείο του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, έγινε αιφνιδιαστικά, πριν από την διαδικασία κρίσεων στον στρατό της χώρας που γίνεται συνήθως τον Ιούνιο και το γεγονός αυτό εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τη σκοπιμότητα αυτής απροσδόκητης κίνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι το προεδρικό διάταγμα σχετικά με την μετάθεση του μέχρι σήμερα Επιτελάρχη του Πολεμικού Ναυτικού Τζιχάτ Γιαϊτζί στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΘΑ), δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως σήμερα 16/05/2020 και φέρει την υπογραφή του Τ. Ερντογάν.

Ο ναύαρχος Γιαϊτζί θεωρείται ένας από τους εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας», καθώς σε βιβλίο του αμφισβητούσε την κυριαρχία της Ελλάδας επί 23 νησιών ( Άγιος Ευστράτιος, Αντίψαρα, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Ιλέκη, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο).

Παράλληλα, ο Γιαϊτζί υποστήριζε ότι η Τουρκία και η Λιβύη θα μπορούσαν οριοθετήσουν ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ τους ώστε να διεκδικήσουν ΑΟΖ έως και την Κρήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε επίσης έρθει σε ρήξη με τον νυν Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ όταν ο τελευταίος ήταν αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι ο αντιναύαρχος έχει καταφέρει να διαρρήξει τον προσωπικό δεσμό Ερντογάν-Ακάρ, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του στο παράνομο Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης