Έντονες είναι οι προσπάθειες των Η.Π.Α. για τη θανάτωση του Νο2 στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, μέσω της εντατικοποίησης των επιχειρήσεων μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών (UAV) στη λεγόμενη «περιοχή των φυλών» στο Πακιστάν, πολύ κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, επιδρομή που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα, σε περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν είχε στόχο τον Abu Yahya al-Libi, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει ξεκαθαρίσει αν βρισκόταν ανάμεσα στους 15 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. Σε δηλώσεις του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξήγησε ότι ο πρώτος από τους δύο πυραύλους που έπληξαν το κρησφύγετο, σκότωσε τρεις ενόπλους, με τον δεύτερο να τραυματίζει θανάσιμα 12 ανθρώπους, οι οποίοι έσπευσαν ύστερα από λίγη ώρα στο σημείο της επίθεσης.

«Εφόσον επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Abu Yahya al-Libi θα πρόκειται για ένα τεράστιο χτύπημα στον “σκληρό” πυρήνα της Αλ Κάιντα», σημείωσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο στέλεχος της οργάνωσης είναι νεκρό. Το 2009 είχε διαρρεύσει πως είχε σκοτωθεί ύστερα από επιδρομή UAV στο Πακιστάν. Μετά από ένα «διάλειμμα» δύο περίπου μηνών, οι επιδρομές των UAV ξεκίνησαν εκ νέου στις 23 Μαρτίου. Οι Η.Π.Α. έχουν εντείνει τις αεροπορικές επιχειρήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

Εκτιμάται ότι μέσα σε δύο εβδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ «χτυπήματα», με την κυβέρνηση του Πακιστάν να τηρεί στάση αναμονής στο συγκεκριμένο θέμα, προκαλώντας την έντονη οργή σημαντικού μέρους της κοινής γνώμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Πακιστάν: «Χλιαρές» οι κυβερνητικές αντιδράσεις στην αύξηση των πτήσεων UAV, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012, 02:29

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης