Στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο έφθασε λίγη ώρα μετά τις 10:00 το πρωί, τοπική ώρα (07:00 το πρωί ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ο οποίος κατηγορείται για παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η παραπομπή του Yousuf Raza Gilan αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην πολιτική ζωή της χώρας, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει έντονη φημολογία πως ο στρατός ετοιμάζεται να προχωρήσει σε πραξικόπημα, εκμεταλλευόμενος την έντονη δυσαρέσκεια μεγάλου τμήματος της κοινωνικής γνώμης από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις Η.Π.Α.. Η δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Osama bin Laden, στη διάρκεια μυστικής επιχείρησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αμποταμπάντ τον περασμένο Μάιο προκάλεσε σημαντικούς κλυδωνισμούς στον κυβερνητικό σχηματισμό.

Μάλιστα, φημολογείται πως ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Asif Ali Zardari, είχε ζητήσει μέσω πρεσβευτή, τη συνδρομή των Η.Π.Α. για την αποτροπή μιας τέτοιας κίνησης από την πλευρά του στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περαιτέρω επιδείνωση ανάμεσα στις δύο πλευρές σημειώθηκε μετά τον θάνατο 24 Πακιστανών στρατιωτών στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου από αμερικανικά ελικόπτερα. Ως αντίποινα, η κυβέρνηση αποφάσισε να εμποδίσει τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, απαγορεύοντας παράλληλα τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο βόρειο τμήμα της χώρας. Τελικά, πριν από λίγες ημέρες, οι επιχειρήσεις των αμερικανικών σκαφών ξεκίνησαν εκ νέου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του στρατού.

Ο Yousuf Raza Gilan κατηγορείται μεταξύ άλλων για ασέβεια προς το δικαστήριο καθώς όπως επισημαίνεται στο κατηγορητήριο δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει τη διαλεύκανση υποθέσεων διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται τόσο ο πρόεδρος του Πακιστάν όσο κι άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ειδικότερα, εκτιμάται πως παρά τις έντονες πιέσεις δεν κατέθεσε επίσημο αίτημα στις Αρχές της Ελβετίας να ερευνήσουν εκ νέου τις καταγγελίες για ξέπλυμα χρήματος από την πλευρά του Asif Ali Zardari. Ο ίδιος πάντως έχει επανειλημμένα τονίσει πως ο πρόεδρος της χώρας έχει ασυλία.

 
«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μας μένει άλλη επιλογή, εκτός από το να τον καλέσουμε για ασέβεια προς το δικαστήριο. Ο πρωθυπουργός πρέπει να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο στις 19 Ιανουαρίου», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο και ο τωρινός πρωθυπουργός της ασιατικής χώρας βρίσκονται σε ανοικτή σύγκρουση. Τον Δεκέμβριο του 2009, με δικαστική απόφαση είχε ακυρωθεί διάταγμα του 2007 που έδινε αμνηστία στο σημερινό πρόεδρο του Πακιστάν, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη δίωξή του σε μια υπόθεση υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Πίσω στο Πακιστάν ο πρόεδρος Zardari, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012, 07:08

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης