Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της πλοιοκτήτριας εταιρείας του φορτηγού πλοίου «Rena», το οποίο είχε προσαράξει σε ύφαλο στη Ν. Ζηλανδία πριν από έξι μήνες, ανακοίνωσαν Νεοζηλανδοί αξιωματούχοι. Η κρατική υπηρεσία «Maritime New Zealand», η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών ανακοίνωσε ότι η «Daina Shipping Co» κατηγορείται για την έκλυση επικίνδυνων ουσιών από το σκάφος, το οποίο ήταν γεμάτο εμπορευματοκιβώτια.

Εφόσον η εταιρεία καταδικαστεί, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ποινή επιβολής προστίμου 600.000 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (490.000 δολαρίων Η.Π.Α., περίπου) και προστίμου 10.000 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας για κάθε ημέρα που η μόλυνση συνεχίζεται. Περίπου 350 τόνοι καυσίμων έχουν διαρρεύσει από το «Rena» αφότου προσάραξε σε κοραλλιογενή ύφαλο στις 5 Οκτωβρίου, 22 χλμ. από τις ανατολικές ακτές της πόλης Ταουράνγκα, στο Βόρειο Νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ναυάγιο προκάλεσε μόλυνση σε παραλίες του νησιού, ενώ πέθαναν πάνω από 2.400 θαλασσοπούλια. Εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια έπεσαν στο νερό και τα περιεχόμενά τους κατέληξαν στις ακτές.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης