Αρχίζει σήμερα, Μ. Πέμπτη, η δίκη τεσσάρων ανδρών που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν στα γραφεία της εφημερίδας «Jyllands-Posten», ύστερα από τη δημοσιοποίηση «επίμαχων» σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ.

«Οι τέσσερις άνδρες σχεδίαζαν να σκοτώσουν όσους περισσότερους ήταν δυνατό στο κτήριο, στο οποίο στεγάζεται η εφημερίδα, σε μια επίθεση παρόμοια με την αντίστοιχη στο Μουμπάι όταν σκοτώθηκαν 166 άνθρωποι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κατηγορούμενοι, τρεις Σουηδοί πολίτες και ένας Τυνήσιος, συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2010, μόλις τρεις ημέρες πριν από εκείνη κατά την οποία προγραμμάτιζαν να εξαπολύσουν την επίθεσή τους στην εφημερίδα.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται επίσης ότι σχεδίαζαν σκοπίμως να εκφοβίσουν τον πληθυσμό και να πραγματοποιήσουν ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά τη Δανία.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει αθώοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Jyllands-Posten ήταν η πρώτη εφημερίδα που είχε δημοσιεύσει δεκάδες σκίτσα του Μωάμεθ, προκαλώντας διαμαρτυρίες το 2006 κατά της Δανίας και άλλων ευρωπαϊκών συμφερόντων στο εξωτερικό, όπως και ταραχές σε χώρες από τη Μέση Ανατολή ως την Αφρική και ως την Ασία, κατά τις οποίες τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης