Το μεσημέρι της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου υψώθηκε λευκός καπνός πάνω από τις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι και οι Βρετανοί διαπραγματευτές είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το Brexit, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

Τελικά, το εφιαλτικό σενάριο περί άτακτου Brexit αποτελεί παρελθόν. Για ισορροπημένη συμφωνία κάνει λόγο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με ανάρτησή του στο Twitter. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Χρειάστηκαν τελικά μόλις πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μίας δεύτερης συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η προηγούμενη, του 2018, που είχε συμφωνηθεί με την Τερέζα Μέι είχε απορριφθεί τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εναπομένει να καταδειχθεί στην πράξη εάν ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι σε θέση να περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο. Όπως επισημαίνει η γαλλική «Le Monde», δεν είναι καθόλου σίγουρη η υπερψήφιση της νέας συμφωνίας, δεδομένου ότι το περιεχόμενό της σε έναν μεγάλο βαθμό βασίζεται στην προηγούμενη που είχε υπογράψει η τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τη συμφωνία ως εξαιρετική. Στην ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει πως «πρόκειται για μία εξαιρετική συμφωνία. Ελπίζω να επικυρωθεί από τη Βουλή το Σάββατο, έτσι ώστε να περάσουμε σε άλλες προτεραιότητες, όπως το κόστος ζωής, το σύστημα Υγείας της χώρας, την εγκληματικότητα και το περιβάλλον».

Το ιστορικό της συμφωνίας

Επί πέντε ολόκληρες ημέρες οι συμμετέχοντες στις non stop διαπραγματεύσεις είχαν την αίσθηση πως οι συζητήσεις για το Brexit προσομοίαζαν στο περίφημο τρενάκι στα μεγάλα λούνα-παρκ που ανεβοκατεβαίνει συνεχώς χωρίς σταματημό.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της τελικής ευθείας η διαπραγμάτευση δεν ξέφυγε από αυτόν τον κανόνα, έως ότου στις 11.30 το πρωί της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου, λίγες μόνο ώρες από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, το Brexit ήταν γεγονός και μάλιστα με μία καλή συμφωνία. Κάπως έτσι περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του «γάμου» της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση η γαλλική «Le Monde». Η ιστορία θα γράψει τα υπόλοιπα, δεδομένου ότι σχεδόν όλοι οι «κουμπάροι» σε αυτόν τον ιστορικό «γάμο» είναι απλώς απόντες.

Το μυστικό της συμφωνίας

Όλα παίχτηκαν στις 10 Οκτωβρίου με τη μυστική συνάντηση στο Wirral στη νοτιοδυτική Αγγλία σε μία παλιά αγροικία με νερόμυλο που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως ξενώνας VIP. Εκεί τα είπαν πρόσωπο με πρόσωπο ο Μπόρις Τζόνσον και ο Leo Varadkar, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας. Μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν ένα μεγάλο τμήμα της συμφωνίας με την Ε.Ε. ήταν πια γεγονός.

Δύο ήταν τα κεφάλαια «κλειδιά» στη συμφωνία Λονδίνου-Δουβλίνου.

– Δεν υπάρχει περίπτωση το προτεσταντικό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP να αποκτήσει δικαίωμα veto ως προς μία λύση του βορειοϊρλανδικού ζητήματος.

– Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ανεκτή η επιβολή τελωνειακών ελέγχων μεταξύ των δύο Ιρλανδιών μετά το Brexit.

Σε αυτήν τη συνάντηση ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας έστειλε και ένα αποφασιστικό μήνυμα για την πορεία του Brexit στην Ε.Ε. Αποδέχθηκε, δηλαδή, ένα βασικό αίτημα του Λονδίνου. Η βόρειος Ιρλανδία θα έχει το δικαίωμα να παραμείνει νομίμως εντός μίας βρετανικής τελωνειακής ένωσης και πάντως έως ότου δεν θεσπιστεί συνοριακή γραμμή μεταξύ της βρετανικής αυτής επαρχίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Υπό αυτήν την έννοια, η κυριαρχία της βρετανικής επικράτειας γίνεται απολύτως σεβαστή μετά το «διαζύγιο» με την Ε.Ε. Αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» του Λονδίνου και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας την αποδέχθηκε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης