Στο Μνημείο Ολοκαυτώματος «Γιαντ Βάσεμ» του Ισραήλ δώρισε ο Μπράνκο Λούστιγκ, κινηματογραφικός παραγωγός και επιζών του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς, το Όσκαρ που είχε κερδίσει για τη «Λίστα του Σίντλερ», υπογραμμίζοντας ότι το αγαλματίδιο βρήκε επιτέλους τη θέση του.

Ο Λούστιγκ, που κατάγεται από την Κροατία και σήμερα είναι 83 ετών, συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ για την ταινία του 1993 η οποία κέρδισε συνολικά επτά Όσκαρ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Γερμανού βιομήχανου Όσκαρ Σίντλερ και τις προσπάθειές του να σώσει εκατοντάδες Εβραίους από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή θέση για το Όσκαρ» είπε ο Λούστιγκ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή στην Ιερουσαλήμ, παρουσία και της προέδρου της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς.

Ο Λούστιγκ είπε ότι δεν αισθάνεται ότι «αποχωρίζεται» το ένα από τα δύο Όσκαρ που έχει κερδίσει (σ.σ.: το άλλο ήταν για την παραγωγή του «Μονομάχου»). «Δεν το αποχωρίζομαι, το αφήνω στο έθνος, στις επόμενες γενιές. Θα το βλέπουν όλοι οι επισκέπτες του Γιαντ Βάσεμ, στο σπίτι μου το βλέπουν μόνο η γυναίκα μου και η κόρη μου» εξήγησε.

Ο Λούστιγκ γεννήθηκε στο Όσιγιεκ της Κροατίας. Όντας Εβραίος, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στάλθηκε στο Άουσβιτς και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Με τη λήξη του πολέμου ξαναβρήκε τη μητέρα του όμως πολλά άλλα μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του, είχαν πεθάνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόεδρος της Κροατίας τόνισε από την πλευρά της ότι το χρυσό αγαλματίδιο είναι ένας «φάρος φωτός» και, λόγω του Σίντλερ, θυμίζει τις θυσίες που έκαναν πολλοί άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, βοήθησαν να σωθούν πολλοί Εβραίοι από τους Ναζί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης