Στο πλαίσιο μίας από τις μακροβιότερες αστυνομικές επιχειρήσεις που έχουν στηθεί στην Κύπρο, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό, αλλά και στη Λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, με στόχο να εντοπιστούν τα θύματα του 35χρονου ιλάρχου Νίκου Μεταξά.

Η επιχείρηση είναι δαιδαλώδης, καθώς σε αυτή συμμετέχουν για 18η ημέρα πυροσβέστες, δύτες, και μέλη της ΕΜΑΚ ενώ στις έρευνες συνδράμει από προχθές κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Scotlαnd YardΗ επιχείρηση είναι δαιδαλώδης, καθώς σε αυτή συμμετέχουν για 18η ημέρα πυροσβέστες, δύτες, και μέλη της ΕΜΑΚ ενώ στις έρευνες συνδράμει από προχθές κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Scotlαnd Yard. Περίπου στις 11.00 το πρωί τα ειδικά κλιμάκια μετέβησαν στην Κόκκινη Λίμνη, με στόχο να εντοπιστούν δυο βαλίτσες όπου σύμφωνα με την ομολογία του δράστη βρίσκονται οι σοροί που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έρευνες συνεχίζονται με τη χρήση ρομποτικής κάμερας ενώ αναμένεται να συνδράμει σύστημα sonar, που θα αποσταλεί από τις ΗΠΑ, το οποίο θα «σκανάρει» το βυθό και θα εντοπίζει κάθε αντικείμενο. Το σόναρ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το Σάββατο.

Την ίδια ώρα στη Λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, καταδύονται ξανά δύτες με σκάφανδρο σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τη σορό της εξάχρονης Sierra, κόρης της Marry Rose.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε ότι η ανακριτική ομάδα συνεχίζει τις  έρευνες και θα ληφθούν και καταθέσεις από διάφορα πρόσωπα. Επίσης, το Γραφείο Διερεύνησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ενεπλάκη από την αρχή στην υπόθεση εξετάζει τεκμήρια που παραλήφθηκαν σε σχέση με ηλεκτρονικά δεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» μέσω του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών της Αστυνομίας, επιχειρείται να διαπιστωθεί ποιες αλλοδαπές είχε αναφερθεί ότι έφυγαν από τις εργασίες τους τη χρονική περίοδο που έδρασε ο 35χρονος στρατιωτικός.

Μετά την αποκάλυψη της δράσης του «Ορέστη» από το 2016 μέχρι και το καλοκαίρι του 2018, γίνεται επανέλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιπτώσεις που ταιριάζουν με το προφίλ των γυναικών-θυμάτων του.

Πάντως, στους ανακριτές υπάρχει η εντύπωση ότι τα συνολικά θύματα του 35χρονου ίλαρχου είναι εφτά, ωστόσο τηρούν κάποιες επιφυλάξεις, αφού πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να μην έχει αποκαλύψει την πλήρη αλήθεια. Κι αυτό επειδή, στην πρώτη του παραδοχή, ο Μεταξάς είχε ομολογήσει μόνο τρεις φόνους, αυτούς της Μαρί Ρόουζ και της Αριάν Παλάνας, οι σοροί των οποίων εντοπίστηκαν στο φρεάτιο του Μιτσερού, καθώς και τον θάνατο της 6χρονης Σιέρα, κόρη της Μαρί. Μετά την ομολογία αυτή είχε αναφέρει στους ανακριτές ότι δεν υπάρχουν άλλα θύματα, ωστόσο υποβαλόμενος σε νέα ανάκριση «έσπασε» και ομολόγησε άλλα τέσσερα εγκλήματα, το διπλό που αφορά στη μητέρα και κόρη από τη Ρουμανία, τη γυναίκα από το Νεπάλ και αυτό με θύμα τη Μαρικάρ Βαλτέζ από τις Φιλιππίνες. 

Ο ρόλος της Scotland Yard

Το κλιμάκιο της Scotland Yard που βρίσκεται στο νησί προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες αποτελείται από ιατροδικαστή, κλινικό ψυχολόγο, ειδικό σύμβουλο με εμπειρία σε τέτοιας μορφής εγκλήματα, ειδικό ανακριτή με εμπειρία στο σοβαρό έγκλημα και ειδικό εμπειρογνώμονα για πολύπλοκες υποθέσεις.

Όπως δήλωσε από το Μιτσερό ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, οι Βρετανοί ειδικοί είχαν χθες συνάντηση στο Αρχηγείο της Αστυνομίας με τον αρχηγό της Αστυνομίας και τους επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας. Στόχος είναι μέσα από την εξειδίκευση να δώσουν βοήθειες στο ανακριτικό έργο, ενώ σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν σφαιρικά, επισκέφθηκαν και τις λίμνες που ο δράστης πέταξε τα θύματά του.

Αναφορικά με τις έρευνες στις δύο λίμνες, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες και μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας, αλλά στόχος είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο. Τόνισε επίσης ότι ο ρόλος των ειδικών της Scotland Yard είναι καθαρά συμβουλευτικός, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι ίδιοι θα έχουν επαφή με τον 35χρονο στραγγαλιστή.

Με πληροφορίες από τον «Φιλελεύθερο»

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης