Δραματική έκκληση για την παροχή διεθνούς βοήθειας στους Σύρους πρόσφυγες στο Κομπανί, απευθύνει με συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία έχει μεταβεί στην πόλη της τουρκο-συριακής μεθορίου με αντιπροσωπεία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η κ. Βαλαβάνη, που συνοδεύεται από τον Β. Καλπαδάκη, διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει ότι το πρωί έφτασαν στο Κομπανί περί τα 40 αυτοκίνητα που μετέφεραν Ιρακινούς Κούρδους αντάρτες – «πεσμεργκά» για να πολεμήσουν και αυτοί ενάντια στους τζιχαντιστές. Οι πολίτες είχαν βγει στους δρόμους για να τους προϋπαντήσουν ως απελευθερωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση για τους πρόσφυγες που έχουν περάσει στην Τουρκία, η κ. Βαλαβάνη σημειώνει: «Έχουν περάσει, το τελευταίο διάστημα, περίπου 190.000 κάτοικοι από το συριακό Κομπάνι και τα γύρω χωριά και διαμένουν σε στρατόπεδα. Οι 110.000 έχουν φύγει από την περιοχή και διαμένουν στα 22 στρατόπεδα που έχει δημιουργήσει η τουρκική κυβέρνηση σε όλη τη χώρα για τη φιλοξενία των 1,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων, που έχουν περάσει στην Τουρκία από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Έχουν μείνει στην περιοχή κάπου 80.000 πρόσφυγες που ζουν στο Σουρούτς, μια πόλη 35.000 κατοίκων. Φανταστείτε τι κατάσταση επικρατεί… Μόλις 7.000 διαμένουν σε κρατικά στρατόπεδα φιλοξενίας που είναι μεν πιο οργανωμένα, αλλά έχουν τεράστιες ανάγκες. Οι υπόλοιποι είναι στους δρόμους ή σε ιδιωτικούς χώρους. Οι τοπικές Αρχές πρέπει να ετοιμάζουν καθημερινά κάπου 90.000 μερίδες τροφής για τη σίτιση των προσφύγων, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Ο κυβερνήτης της περιοχής μας έδωσε επίσης μια λίστα με χιλιάδες φάρμακα, που χρειάζονται επειγόντως οι πρόσφυγες.

Ο δήμος της πόλης που ελέγχεται από το ΗDP κάνει ό,τι μπορεί αλλά η περίθαλψη των προσφύγων είναι πέρα από τις δυνατότητές του και έρχεται και χειμώνας. Οι ανάγκες είναι μια θάλασσα» σημειώνει χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Κομπανί είναι χωρισμένο στα δύο, η μισή πόλη ανήκει στην Τουρκία και η άλλη μισή στη Συρία. Η γραμμή των συνόρων διέρχεται μέσα από τα σπίτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο τουρκικό τμήμα η ζωή συνεχίζεται ας πούμε κανονικά, αν και η στρατοχωροφυλακή δεν επιτρέπει σε κανέναν να μπει, ή να βγει, αν δεν είναι μόνιμος κάτοικος. Στο συριακό τμήμα της πόλης δεν υπάρχουν πλέον άμαχοι κάτοικοι, αλλά μόνον 2.000 Κούρδοι μαχητές που πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν αναπτυχθεί στα γύρω υψώματα και σφυροκοπούν συνεχώς με βαρέα όπλα την πόλη. Βλέπουμε παντού μαύρο καπνό να ανεβαίνει από διάφορα σημεία του συριακού τμήματος της πόλης. Λόγω των συγκρούσεων οι τουρκικές Αρχές δεν επιτρέπουν σε ξένες αντιπροσωπείες να περάσουν στην άλλη πλευρά του Κομπανί γιατί δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους.

Χθες το βράδυ, όμως, οι σύντροφοι από το κουρδικο κόμμα HDP μας πήγαν σε ένα διπλανό χωριό και περάσαμε σε απόσταση μόλις 600 μέτρων από το συριακό Κομπανί. Είδαμε ένα απίστευτο θέαμα: μέχρι τα σύνορα υπάρχει μια τεράστια άδενδρη έκταση, όπου ήταν αναμμένες πολλές μικρές φωτιές. Τις ανάβουν άνθρωποι από την περιοχή, αλλά και άλλοι που έχουν καταφθάσει από διάφορες περιοχές της Τουρκίας και κάθονται γύρω τους μέχρι να χαράξει. Στόχος τους είναι από τη μία πλευρά να παρακολουθούν στη διάρκεια της νύχτας τα σύνορα μήπως και οι τζιχαντιστές εξαπολύσουν επίθεση και από την άλλη να δείχνουν την αλληλεγγύη τους προς τους Κούρδους μαχητές που πολεμούν τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους. Για το ηθικό των Κούρδων μαχητών παίζουν οι φωτιές αυτές τεράστιο ρόλο» τονίζει η κ. Βαλαβάνη.

Πηγή: AΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης