Έντονη είναι η αντίδραση της Άγκυρας μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να εγκρίνει – με συντριπτική πλειοψηφία – ψήφισμα που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Το ψήφισμα που πραγματοποιήθηκε χθες εγκρίθηκε με 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά και αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα αντιδρά έντονα και κάνει λόγο για «άκυρη και επονείδιστη απόφαση». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν ένα από τα πρώτα πρόσωπα της κυβέρνησης του Ερντογάν που τάχθηκε εναντίον της απόφασης αυτής χαρακτηρίζοντάς την «άκυρη». «Εκείνοι τα σχέδια των οποίων ματαιώθηκαν στρέφονται σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πήρε θέση για την απόφαση αυτή και σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ανέφερε ότι η Τουρκία απέτρεψε ένα «μεγάλο παιχνίδι» με την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία, ενώ παράλληλα έκρινε πως η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε στόχο να παρθεί «εκδίκηση» για αυτήν τη στρατιωτική επιχείρηση.

Ποιες χώρες αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται επίσημα από περίπου 30 χώρες αλλά και από μεγάλο μέρος της κοινότητας των ιστορικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από 1,2 έως 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε συμμαχήσει τότε με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν δέχεται τη χρήση του όρου «γενοκτονία», καθώς υποστηρίζει ότι διαπράττονταν σφαγές εκατέρωθεν εν μέσω εμφυλίου πολέμου και λιμού, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στα δύο στρατόπεδα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη σφαγή των Αρμενίων το 2015 «μια από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα», χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία». Τότε η Άγκυρα είχε αναφέρει πως υπήρχε «παραπληροφόρηση» από τη μεριά του Αμερικανού προέδρου.

Νωρίτερα, και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δεσμευθεί ότι θα αναγνώριζε τη γενοκτονία των Αρμενίων, όρο όμως τον οποίο δεν πρόφερε ποτέ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης