Οι Iσπανοί βουλευτές ξεκίνησαν σήμερα τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση κατά του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για αύριο.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε την Παρασκευή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), μία ημέρα μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος κατά την ολοκλήρωση της δίκης για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, την υπόθεση Γκιουρτέλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτης του PSOE και υποψήφιος διάδοχος του Μαριάνο Ραχόι στην πρωθυπουργία, θα ανέβει στο βήμα το μεσημέρι για να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα στην περίπτωση που καταφέρει να πάρει τη θέση του σημερινού πρωθυπουργού της Ισπανίας.

«Από τη στιγμή που μάθαμε την απόφαση στην υπόθεση Γκιουρτέλ, δεν υπάρχουν πλέον υποθέσεις αλλά βεβαιότητες. Η δικαστική βεβαιότητα ότι ο Γκιουρτέλ είναι το Λαϊκό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα ο Γκιουρτέλ» δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Αμπάλος, γραμματέας οργανωτικού του PSOE, που ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο.

«Αυτό επηρεάζει σοβαρά την αξιοπιστία της προεδρίας της κυβέρνησης και το κύρος της δημοκρατίας μας» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που οι πολιτικοί αναλυτές έδιναν στις αρχές της εβδομάδας πολύ λίγες πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση μομφής, ο άνεμος έχει αλλάξει στη Μαδρίτη, με την εφημερίδα «El Mundo» να αναφέρεται «στην πρώτη πρόταση μομφής της δημοκρατίας που έχει πιθανότητες να εγκριθεί».

Εκτός του δικού του κόμματος που διαθέτει 84 έδρες στην ισπανική βουλή, ο Σάντσεθ μπορεί να υπολογίζει ότι μέχρι 175 βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, εάν περιληφθεί η ψήφος των βουλευτών των Podemos, των Καταλανών αυτονομιστών και πολλών ακόμη βουλευτών τοπικών κομμάτων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τύπου. Δηλαδή, μία ψήφος λιγότερη από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων.

Όπως και στην ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα, η τύχη του Ραχόι θα εξαρτηθεί και πάλι από την απόφαση του Εθνικιστικού Βασκικού Κόμματος (PNV, 5 βουλευτές), που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή του, αλλά είναι πιθανόν να δώσει τις ψήφους του στο PSOE με το οποίο συγκυβερνά στη Χώρα των Βάσκων.

Το κόμμα των Ciudadanos (32 βουλευτές) έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να υποστηρίξει την πρόταση μομφής, διότι επιδιώκει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, δεδομένων των αυξημένων ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, εάν η πρόταση μομφής επιτύχει, ο Ραχόι θα καθαιρεθεί αυτομάτως και ο Σάντσεθ θα αναλάβει, επίσης αυτομάτως, την πρωθυπουργία.

Εάν ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος απέρριψε χθες την ιδέα της παραίτησης, επιβιώσει της πρότασης μομφής, θα είναι σε κάθε περίπτωση πολιτικά πολύ αποδυναμωμένος, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης