«Ένας αθώος δεν μπορεί να παραμένει ούτε μία ημέρα κρατούμενος» είπαν ενώπιον της προέδρου υπηρεσίας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, για τους οποίους έχει αποφασιστεί από τον Άρειο Πάγο η μη έκδοσή τους στη γειτονική χώρα. 

Κατά τη διάρκεια της σύντομης κλεισμένων των θυρών διαδικασίας ζήτησαν και οι «8» να αφεθούν ελεύθεροι και να μην επικυρωθεί η απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών για την παράταση της κράτησής τους στο τμήμα Αλλοδαπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση αναμένεται εντός της εβδομάδος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ταξίαρχος του τμήματος αλλοδαπών παρέτεινε την κράτησή τους για τρεις μήνες γιατί, όπως αναφέρει, είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια.
  
Οι οκτώ αξιωματικοί οδηγήθηκαν στο δικαστήριο μετά από δική τους επιθυμία για να υποστηρίξουν ότι δεν είναι επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με το δεύτερο αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή τους, ανώτερες εισαγγελικές πηγές τονίζουν ότι ακόμα και αν το αίτημα στηρίζεται σε νέα στοιχεία, δεν επηρεάζει την απόφαση γιατί ο Άρειος Πάγος δεν έκρινε αν οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι ή αθώοι, αλλά ότι -ανεξάρτητα από τη βαρύτητα των εγκλημάτων, με τα οποία βαρύνονται- δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους.

Σε περίπτωση που απορριφθεί και το δεύτερο αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλλει οι οκτώ Τούρκοι, νομικοί εκτιμούν ότι η διαδικασία δε δεσμεύεται από την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση.

Συνεπώς, μπορεί η απόφαση που θα εκδοθεί να διατάσσει την απέλασή τους.

Η άφιξη των «8» στο Πρωτοδικείο:

Βίντεο-φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης